DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) moet omroep BNN vervolgen voor het maken van onrechtmatige geluidsopnames van gesprekken van presentator Albert Verlinde en politicus Onno Hoes.

Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch kortgeleden bepaald, zo blijkt uit documenten die in het bezit zijn van het ANP. De advocaat van het echtpaar heeft dit zondag bevestigd.

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink overhandigden Verlinde in juli 2009 voor hun programma VOC een prijs met daarin afluisterapparatuur.

Het tweetal heeft met dit object opnames gemaakt van gesprekken die de presentator en musicalproducent en zijn echtgenoot Onno Hoes, hadden in hun auto.

Opnames die BNN in het huis van het echtpaar heeft gemaakt, zijn mislukt. In die periode was Hoes overigens nog geen burgemeester van Maastricht, maar gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant.

Aangifte

Toen Hilbrand en Wesselink dit aan Verlinde vertelden, stapten hij en zijn echtgenoot naar Justitie om aangifte te doen van onrechtmatig afluisteren.

In een kort geding bepaalde de rechter vervolgens dat de opnames niet mochten worden uitgezonden. Hilbrand en Wesselink betaalden daarna een geldboete aan het Openbaar Ministerie.

Het hof in Den Bosch heeft nu echter besloten dat het Openbaar Ministerie omroep BNN, als werkgever van de twee programmamakers, ook strafrechtelijk moet vervolgen. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak precies voorkomt.

Unieke zaak

Volgens de advocaat van Verlinde en Hoes kan dit nog enkele maanden duren. Hij spreekt van een ''unieke zaak. Het is volgens mij nog niet eerder gebeurd dat een publieke omroep voor zo'n vergrijp voor de rechter wordt gedaagd."

Algemeen directeur Lucas Goes van BNN laat zondag in een reactie weten dat ''we er wel van op kijken dat Albert via deze weg nogmaals aandacht voor de zaak wil vragen. Wij dachten dat de zaak was afgesloten met de boete voor Sophie en Filemon. Maar het Nederlandse rechtssysteem biedt deze mogelijkheid."

"We zien het nu vooral als een goede kans voor ons en de rechter om de privacywetgeving in Nederland nog eens aan te scherpen. Dat lijkt ons ook goed nieuws voor Albert Verlinde."