DEN HAAG - Het ministerie ontraadt mensen naar Egypte te reizen. Dat is een verscherping van het reisadvies dat het ministerie eerder uitgaf, toen nog ''alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden'' werden afgeraden.

Ook moeten Nederlanders die in Egypte verblijven, ''overwegen om het land te verlaten'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Hij benadrukte dat er geen sprake is van een evacuatie.

Toeristen terug

Nederlandse reisorganisaties halen toeristen terug en bedrijven evacueren hun personeel uit Egypte, waar het steeds onrustiger wordt door massademonstraties en gewelddadigheden tegen het regime van president Hosni Mubarak.

De touroperators Tui, Thomas Cook en Oad repatriëren de komende dagen ruim drieduizend vakantievierders. De KLM zet maandag en dinsdag grotere vliegtuigen in op de vluchten vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro naar Schiphol.

Registreren

Ook roept het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in Egypte op zich te registreren bij de Nederlandse ambassade in Caïro in verband met de onrust in het land. Dat heeft het ministerie zondag gemeld.

Nederlanders kunnen zich aanmelden bij de ambassade via een online registratieformulier op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood kan de ambassade dan contact opnemen.

Zwembad

Zaterdag nog gold ''business as usual" bij de touroperators, maar dat veranderde in de loop van zondag, hoewel het in de populaire badplaatsen zoals Hurghada, Sharm el-Sheikh en Taba vooralsnog rustig is.

Halverwege zondagmiddag liet Thomas Cook nog weten dat hun gasten aangaven lekker bij het zwembad te willen blijven liggen. De eerste Nederlanders landen maandagochtend vroeg op Schiphol.

Onrust

Toeristen die door hun touroperator uit Egypte worden weggehaald in verband met de onrust daar, krijgen eventueel een vergoeding via de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Dat zei een woordvoerder van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zondag.

Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat mensen hun reis moeten aanpassen. Als de reis moet worden afgebroken, geeft het fonds een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen. De touroperator die de terugvlucht organiseert, regelt de vergoeding. Mensen die een reis naar Egypte hebben geboekt, kunnen die kosteloos annuleren of omboeken naar een andere vakantiebestemming, bijvoorbeeld Turkije.

Lokale werknemers

Grote Nederlandse bedrijven laten uit veiligheidsoverwegingen werknemers vertrekken. Heineken repatrieert 29 Nederlanders. De bierbrouwer heeft lokale werknemers instructies gegeven om het werk voor onbepaalde tijd stil te leggen.

Ook Shell zou bezig zijn om internationale werknemers het land uit te krijgen. Een woordvoerder van het concern liet weten dat het bedrijf ''bezig is zich voor te bereiden op mogelijke scenario's''. Ook Unilever is bezig zijn mensen terug te halen.

Andere landen

Niet alleen in Nederland maakt men zich zorgen over landgenoten in Egypte, ook andere landen zijn bezig met het evacueren van onderdanen. De Belgische touroperator Jetair haalt al zijn Belgische vakantiegangers weg en annuleert voorlopig alle reizen naar Egypte tot en met volgende week zondag. In het land verblijven onder anderen ongeveer dertigduizend Britten.

Op de luchthaven van Caïro zijn zondag duizenden toeristen, werknemers van buitenlandse ondernemingen en bezorgde Egyptenaren neergestreken in de hoop het land snel te kunnen verlaten. Vrijwel alle vluchten zijn vertraagd en de vraag is vele malen groter dan het aanbod.