KELPEN - Een grote brand in een boerenbedrijf in Kelpen (Limburg) heeft zondagmiddag het leven gekost aan 10.000 kippen. Bij de brand is ook asbest vrijgekomen. Dat maakte de brandweer bekend.

De brand brak rond 12.40 uur uit. Na een uur had de brandweer de vuurzee onder controle.

Het nablussen kan nog enige tijd in beslag nemen. Enkele mensen die in de buurt van de brandhaard met asbest in aanraking zijn gekomen, moeten nog worden ontsmet.

Dat gebeurt in de loop van zondagmiddag. Een gespecialiseerd bedrijf zal later ook gronden en materialen waarop asbest is neergekomen schoonmaken.

Hoever de asbest zich heeft verspreid, is nog niet bekend.

Campagne

"Wij blijven net zo lang campagnevoeren voor brandveiligheid in stallen totdat kippenstallen beter worden beveiligd dan een fabriek met wc-rollen.''

Dat heeft een woordvoerster van dierenrechtenorganisatie Wakker Dier zondag gezegd in reactie op de branden in kippenstallen die dit weekeinde aan in totaal bijna 90.000 vogels het leven hebben gekost.

Wakker Dier voert al drie jaar actie voor betere brandveiligheid in stallen. Sinds maandag zijn er spotjes op de radio, waarin ook brandweermannen hun actie ondersteunen. Wakker Dier pleit voor onder meer brandmelders en sprinklers in stallen.

Dat is nu volgens de organisatie niet nodig, omdat stallen onder de bouwvoorschriften van 'lichte industrie' vallen. Zondag worden de radiospotjes voor de laatste keer uitgezonden, maar de strijd voor veiligere stallen gaat door, aldus de zegsvrouw.

Machteloos

De brandweer voelt zich volgens de woordvoerster van Wakker Dier vaak machteloos bij stalbranden.

''Een stal hoeft niet met schotten te worden verdeeld in compartimenten. Daardoor kan de brandweer vaak niets anders doen dan zorgen dat de brand niet overslaat naar gebouwen in de omgeving van de stal. Dat is afschuwelijk. Een brandweerman vertelde mij eens dat hij kippen letterlijk hoorde ploffen. Dat moet vannacht ook gebeurd zijn.''

Wakker Dier rekende uit dat de afgelopen vijf jaar meer dan 700.000 kippen, 14.000 varkens en duizend koeien zijn verbrand.

Brand kippenschuur