LELYSTAD - Schepen hoger dan 12 meter kunnen in elk geval tot vrijdag niet voorbij de Ketelbrug. De brug in de A6 blijft naar beneden zolang de noodbediening niet goed functioneert. Dat heeft Rijkswaterstaat zaterdag laten weten.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de Ketelbrug in de nacht van donderdag op vrijdag is een storing opgetreden waardoor hij in geval van nood niet meer bediend kan worden.

Deze noodbediening is nodig om de brug te kunnen stoppen als hij bijvoorbeeld naar beneden gaat.

Vanwege de veiligheid vindt Rijkswaterstaat het daarom beter de overspanning niet meer te gebruiken. De herstelwerkzaamheden vinden komende week plaats.

Rijkswaterstaat adviseert schippers van vaartuigen hoger dan 12 meter te luisteren naar de berichtgeving van de Centrale Meldpost IJsselmeergebied of te kijken naar teletekst pagina 721.

Stremmingen

Ook het autoverkeer krijgt op de A6 tussen Lelystad en Emmeloord te maken met stremmingen. Rijkswaterstaat sluit de weg in de nacht van woensdag op donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 22.00 en 05.00 uur af.

Ook de parallelweg ter hoogte van de Ketelbrug gaat dicht voor het verkeer. Er worden omleidingsroutes ingesteld via de N50, A28 en lokale wegen. Deze routes staan aangegeven op borden langs de weg.

Storingen

Het waarschuwingssysteem bij de Ketelbrug kampt al geruime tijd met storingen. In oktober 2009 ontstond er chaos op de A6 toen de brug openging terwijl de waarschuwingslichten gedoofd waren en de slagbomen omhoog stonden.

Rijkswaterstaat vervangt het systeem komend voorjaar. Verder krijgt het bewegende deel van de Ketelbrug binnen drie jaar een opknapbeurt.