AMSTERDAM - Opvanginstellingen voor daklozen in Amsterdam hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag ongeveer 180 extra gasten gehad. Zij maakten gebruik van de extra bedden die er staan in verband met het koude weer.

Dat liet een woordvoerster van de gemeente zaterdagochtend weten. De 180 daklozen die extra in de opvang overnachtten, kwamen bovenop de circa 120 personen die er sowieso elke nacht al slapen.

De zogeheten winterregeling voor daklozen ging donderdag in. Hij houdt in dat er meer bedden beschikbaar zijn. Vooralsnog zijn Amsterdamse thuislozen niet verplicht om binnen te slapen. Eind vorig jaar was dat wel het geval, maar toen was het kouder dan nu.

De vorige keer dat de winterregeling gold, bleken de gratis slaapplekken ook personen aan te trekken die eigenlijk ook zelf onderdak hadden kunnen regelen. Daarom controleren de medewerkers van de opvangtehuizen dit keer extra streng.

Dit leidde er vrijdagavond toe dat twee mensen werden weggestuurd. Een van hen was bijvoorbeeld net met de bus uit Oost-Europa aangekomen en zou maandag beginnen met werken. Hem werd verzocht in een jeugdherberg te gaan slapen.