TEHERAN - De autoriteiten in Iran hebben de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami geëxecuteerd nadat ze schuldig was verklaard aan drugshandel en -bezit. Dat meldden Iraanse staatsmedia zaterdag. Zij baseren zich op uitlatingen van het Openbaar Ministerie in Teheran, de hoofdstad van Iran.

Bahrami zou zijn opgehangen.

Ze werd eind 2009 gearresteerd nadat ze een demonstratie tegen de regering zou hebben bijgewoond. Ze was in Teheran op familiebezoek. Uiteindelijk werd Bahrami ter dood veroordeeld wegens drugsdelicten.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wil zo snel mogelijk opheldering van Iran over de executie. Hij wil de ambassadeur van Iran zo snel mogelijk ontbieden, als het kan zaterdag nog. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie gezegd.

Diplomatie

Donderdag bevestigde het ministerie nog dat het twee Iraanse advocaten had ingehuurd voor de verdediging van Bahrami.

Eerdere pogingen van Nederland om via de diplomatie iets te betekenen voor de vrouw haalden niets uit. Dat kwam onder meer doordat de Iraanse overheid de Nederlandse nationaliteit van Bahrami niet erkent. Daardoor was het onmogelijk om consulaire bijstand te verlenen aan de vrouw.

Advocaat

De advocaat van Zahra Bahrami was niet op de hoogte van haar executie. Dat zou zij hebben gezegd tegen de website International campaign for human rights in Iran. Die zet zich in voor de mensenrechten in dat land.

''Ik ben geschokt’’, aldus Jinoos Sharif Razi tegen de site. ''Ik ben hier absoluut niet over geïnformeerd. Ze hadden haar advocaat moeten informeren over de executie, maar ik had geen idee. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Alleen dat ik geschokt ben.’’

Amnesty International 

Amnesty International zou ''diep geschokt’’ zijn als de berichten over de executie van Zahra Bahrami kloppen. Dat zei een woordvoerder zaterdag in een reactie.

''We zijn nu vooral aan het kijken of het klopt ’’, aldus de zegsman. ''In het verleden waren er nogal vaak berichten van executies die niet bleken te kloppen. Maar als het zou kloppen, en dat is niet ondenkbaar, zouden wij uiteraard geschrokken zijn dat Iran niet geluisterd heeft naar de oproep van Nederland, Amnesty International en anderen om de executie niet te laten plaatsvinden.’’

In tegenspraak

Volgens de woordvoerder zou het uitvoeren van de doodstraf ook in tegenspraak zijn met eerdere beloften van Iran. Bahrami is namelijk veroordeeld wegens drugsdelicten, maar er liep ook nog een proces wegens politieke misdrijven. Iran beloofde eerder dat de executie niet zou plaatsvinden voordat dat is afgerond, zegt Amnesty.

Als Bahrami inderdaad is omgebracht, is dat volgens de mensenrechtenorganisatie wel in lijn met recente ontwikkelingen in Iran.''Het past in het beeld van de tientallen executies die er alleen al in 2011 zijn geweest. Er is deze maand een hele golf geweest. Het past helaas in dat patroon,’’ aldus de woordvoerder.

Ambassadeur

Als de nog niet officieel bevestigde berichten over de executie van Zahra Bahrami kloppen, dan moet de Nederlandse ambassadeur in Iran worden teruggeroepen voor overleg. Dat vindt Henk Jan Ormel, Tweede Kamerlid namens het CDA.

Ormel heeft zaterdag nog maar weinig hoop dat de berichten niet kloppen. ''Minister Uri Rosenthal ontbiedt de Iraanse ambassadeur niet voor niets.'' De CDA'er is geschokt. ''Het is schandalig wat er is gebeurd. Zahra Bahrami heeft dubbele nationaliteit en is dus een Nederlandse.''

Ormel wil Rosenthal dinsdag aanspreken over de kwestie tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Theedrinken

Ook Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, vindt dat Nederland zijn ambassadeur uit Iran moet terughalen. Volgens hem geven de berichten over de executie Bahrami aan dat diplomatie niet werkt in Iran.

''De tijd van theedrinken met Iran is voorbij als ze dit soort dingen doen'', reageert Voordewind zaterdag op de nog onbevestigde berichten dat Bahrami zou zijn opgehangen.

''Als het waar is, moet je zeker twee maatregelen nemen: de ambassadeur terughalen, want diplomatie werkt daar dus niet en een inreisverbod instellen voor acht Iraanse functionarissen voor hun rol bij de bloedige onderdrukking van de vreedzame demonstraties.''

Lees alle tweets over de executie van de Nederlandse Bahrami in Iran op NUlive.