HILVERSUM - Hoewel koningin Beatrix maandag haar 73e verjaardag viert, hoeft zij van het merendeel van haar landgenoten nog niet van de troon af.

Zeven op de tien Nederlanders vindt het prima als ze nog even aanblijft en haar eigen moment kiest om plaats te maken voor Willem-Alexander.

Dat blijkt uit een enquête onder 26.000 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel, zo meldde de actualiteitenrubriek vrijdag.

Het vertrouwen in Beatrix als koningin is met 75 procent onverminderd groot. Vorig jaar had 72 procent van de ondervraagden vertrouwen in de vorstin.

Kroonprins

Haar zoon kan op een stuk minder vertrouwen rekenen: 64 procent. In 2010 was dat percentage 60. Twee jaar geleden scoorde Willem-Alexander nog 80 procent op vertrouwen.

Beatrix valt vooral goed bij 55-plussers, hoger opgeleiden en mensen die werken bij de overheid of in het onderwijs. Mensen tot veertig jaar zien de kroonprins liever op de troon, net als lager opgeleiden, mensen die werken in de sport, bij defensie, de politie of de bouw.

Máxima

Prinses Máxima is al jaren het populairste lid van het Koninklijk Huis. Dit jaar noemde 29 procent van de ondervraagden haar als favoriet, gevolgd door Beatrix met 19 procent en Pieter van Vollenhoven met 12 procent.

Willem-Alexander staat op de vierde plaats. Hij is bij 7 procent van de Nederlanders favoriet.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat in totaal uit ruim 40.000 mensen die via de computer een vragenlijst beantwoorden. De uitslag van de peiling is representatief op gebied van leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.