AMSTERDAM - Het rookverbod wordt in cafés nog steeds massaal genegeerd. De naleving lag in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar in cafés en discotheken op vijftig procent, net als in het najaar.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteit.

Het rookverbod in restaurants, cafetaria's, sportkantines en eetgelegenheden van musea en theaters werd wel goed nageleefd. Controleurs bezochten zo'n zeshonderd horecagelegenheden in 25 gemeenten.

In 65 procent van de cafés met één personeelslid stonden asbakken. In kroegen met meer personeelsleden was dat 46 procent, acht procentpunt meer dan in het najaar.

Boetes omhoog

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde vorige week aan dat de boetes voor cafés en discotheken die zich niet aan het rookverbod houden, flink omhoog gaan. De VWA kan nu boetes van 300 tot 2400 euro opleggen.

Schippers omarmde ook het idee om een kliklijn in te stellen waar cafébezoekers melding kunnen maken van gelegenheden die het rookverbod overtreden. De VWA heeft nu zo'n tachtig 'rookinspecteurs'. Schippers heeft geen geld om dat aantal uit te breiden.

Geen personeel

Het kabinet heeft het rookverbod afgeschaft voor cafés die kleiner zijn dan zeventig vierkante meter en die geen personeel in dienst hebben. Deze cafés mogen kiezen of ze roken wel of niet toestaan.