DEN HAAG - Marcella W. heeft vrijdag vijftien jaar celstraf gekregen voor het medeplegen van de moord op haar ex-man, de Italiaanse ingenieur Antonio Ferrigno. De rechtbank in Den Haag ziet haar als brein en organisator van de moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen W. Omdat de vrouw alle medewerking aan psychologisch onderzoek heeft geweigerd, kon de rechtbank geen tbs opleggen.

Ferrigno, die werkte bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk, werd op 24 december 2009 dood gevonden in zijn huis door zijn zoon. Ferrigno wilde scheiden van Marcella W.

Na een scheiding zou W. volgens het OM geen recht meer hebben op geld na het overlijden van Ferrigno. Zij zou hem een lesje hebben willen leren en daarvoor vier andere verdachten hebben ingeschakeld.

Vier Ghanezen

Volgens de rechtbank heeft de vrouw de anderen, vier Ghanezen, met leugens en valse beloften tot hun daden gebracht. Ze vertelde hen dat Ferrigno haar dochter had verkracht en dat er een groot geldbedrag in zijn woning lag.

Dit bleek beide niet waar. Ze handelde volgende de rechtbank niet in een opwelling, maar vanuit een vooropgezet plan. Haar acties leidden uiteindelijk tot de dood van Ferrigno, aldus de rechtbank.

Medeverdachten

Medeverdachten Nana A. en Emmanuel O. kregen beide twaalf jaar cel opgelegd voor hun aandeel. Ook de andere twee verdachten wacht vrijdagmiddag het vonnis van de rechtbank.