DEN HAAG - Clean Air Nederland (CAN) heeft tot nu toe de namen van elfhonderd horecagelegenheden waar gerookt wordt op internet gezet. Dat liet een woordvoerder van de actiegroep tegen roken donderdag weten.

CAN kondigde ruim twee weken aan dat ze de namen op haar website zou gaan zetten. Volgens CAN wordt het rookverbod nauwelijks meer gehandhaafd en besluiten steeds meer uitbaters om roken weer toe te staan.

''Je merkt dat het leeft'', aldus de zegsman. ''We krijgen ook meldingen van personeel dat werkt in zaken waar gerookt wordt en dat dat vervelend vindt.''

Volgens de woordvoerder betreffen de meldingen onder meer kroegen, restaurants en sportkantines. ''En de namen die we nu hebben vormen nog maar het topje van de ijsberg.''

Service

CAN stelt niet te willen klikken. ''We willen de mensen service bieden door hun te vertellen waar ze wel en niet naar toe moeten'', aldus de organisatie bij de aankondiging van het initiatief.

In Nederland gold sinds de zomer van 2008 een algeheel rookverbod voor de horeca. Minister Edith Schippers versoepelde het verbod eind vorig jaar.

In kleine cafés (kleiner dan 70 vierkante meter) zonder personeel mochten de asbakken weer terug op tafel.