ROTTERDAM - Vervoersmaatschappij RET wil de gemaakte extra kosten, na het instorten van een deel van het IMAX-theater in het centrum van Rotterdam, gaan verhalen op de aannemer. Dat meldde een woordvoerster van de RET woensdag.

''We zijn intern nog aan het onderzoeken hoeveel schade we exact hebben geleden. Maar we overwegen wel een schadevergoeding.''

Twee weken geleden stortte tijdens sloopwerkzaamheden een muur van de oude bioscoop aan de Schiedamsedijk in.

Vanwege dreigend instortingsgevaar moest daarna onder meer metrostation Leuvehaven tijdelijk dicht. Ook was er een tijd lang geen openbaar vervoer mogelijk tussen het centrum van de stad en Rotterdam-Zuid. De RET zette daarop bussen in en liet trams noodgedwongen omrijden.

Kosten

''De directe kosten zoals bijvoorbeeld de bussen en de schade aan de tramhalte zijn vrij makkelijk te achterhalen", legt de woordvoerster uit.

''Maar als we kijken naar bijvoorbeeld het niet kunnen vervoeren van reizigers en het verplicht openzetten van de toegangspoortjes vanwege de veiligheid en andere indirecte kosten, hebben wij wat meer tijd nodig om die te berekenen."

Sloop

De sloop van het pand aan de voet van de Erasmusbrug ligt na het instorten van het voormalig trappenhuis nog altijd stil. Donderdag hoopt hoofdaannemer Heddes Bouwgroep na overleg met onder meer de politie tot een plan van aanpak te komen voor het vervolg van de sloop.

Over een mogelijke schadevergoeding van de RET maakt het bedrijf zich vooralsnog niet druk. ''Wij vinden het ook vervelend dat het gebouw deels is ingestort. Maar zulke dingen kunnen gebeuren. Het zal nu een zaak worden van de verzekering", aldus een woordvoerder van Heddes.