ARNHEM/AMSTERDAM - De 40-jarige Frans J. uit Oosterbeek, die wordt verdacht van de moord op amateurfotograaf Henk Peters (41) uit Doorwerth, blijft zich beroepen op zijn zwijgrecht. Hij hoorde woensdag achttien jaar cel tegen zich eisen.

Peters verdween op 29 april 2009 tijdens de Koninginnenacht in Arnhem spoorloos. Zij lichaam is nooit gevonden, maar in de auto van J. werden zijn bloedsporen aangestroffen. Ook bleek J. in het bezit van een ladenblok waarin zich foto's, huissleutels, het rijbewijs en een creditcard van Peters bevonden.

J. kon die vondsten niet verklaren. Tijdens verhoren liet hij zich echter ontvallen: "Ik weet meer dan ik zeg, ik vertel later meer."

Tweede betrokkene

Sommige uitspraken van J. lijken te suggereren dat bij de moord of verdwijning een tweede persoon betrokken zou zijn. "Moord is een te grote stap. Ik ga niet voor iemand anders op de blaren zitten", meldde J.. Ook zei hij dat hij "wel eens met een bandrecordertje bij iemand langs zou willen gaan, die zich misschien wel zou verspreken."

Voor de betrokkenheid van een tweede verdachte is tot nu toe echter geen aanwijzing gevonden. J. wil er verder bovendien zelf niets over zeggen.

Zwijgrecht

In de rechtbank in Arnhem, waar woensdag het proces tegen J. begon, werd een slachtofferverklaring voorgelezen namens de moeder en zussen van Henk. J. zei na afloop dat hij zich wel kon inleven, maar verder beriep hij zich weer op zijn zwijgrecht.

Justitie vroeg woensdag achttien jaar celstraf voor J.

Lees hier over de achtergrond van de zaak-Peters