LEEUWARDEN - De politie heeft negen tips binnengekregen over de 37-jarige Pascal G., die wordt verdacht van verkrachting in 2001 van een toentertijd 11-jarig meisje.

Ze raakte zwanger en kreeg in 2002 een kind. De verkrachting vond plaats in het noordoosten van Friesland.

De politie wil de exacte locatie niet bekend maken, omdat het slachtoffer nog steeds veel last heeft van het misbruik.

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de verkrachting. De negen tips worden nader bestudeerd. De politie had de man eerder in beeld nadat hij naar Thailand was gevlucht.

Kwijt

''We hebben toen ook contact met hem gehad en afspraken met hem gemaakt. We hebben zelfs vliegtickets aangeboden voor zijn terugkeer, maar hij hield zich niet aan de afspraak'', aldus een politiewoordvoerder. In 2007 raakte de politie het contact met de man kwijt.

Dat er nu opnieuw aandacht wordt besteed aan de zaak, heeft te maken met de Nationale Opsporingslijst die begin vorig jaar online verscheen. Daarop staan de meest gezochte criminelen van Nederland.

''Toen wij keken of we iemand op die lijst konden zetten, kwamen we bij deze man uit. Hij voldoet aan de eisen om op de lijst te komen.’’

Communicatiefout

De politie sprak met Harm Brouwer, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, af om eerst de resultaten van de uitzending van Opsporing Verzocht af te wachten.

Als dat niets zou opleveren, dan zou ook G. bij de twaalf andere verdachten op de opsporingslijst worden geplaatst. Door een communicatiefout stond hij daar echter woensdagmorgen al even tussen. Hij is inmiddels weer van de lijst verwijderd.