DELFZIJL – In de grond onder het Chemiepark in Delfzijl liggen mogelijk nog vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een munitiekaart, die is gemaakt in opdracht van de gemeente Delfzijl.

Uit de kaart blijkt dat er onder het Chemiepark, waar onder meer AkzoNobel en BioMCN (producent van bio-methanol) zijn gevestigd, een ‘verhoogd risico’ is op de aanwezigheid van zogenoemde afwerpmunitie, meldde een woordvoerster van de gemeente woensdag.

De zegsvrouw benadrukt dat de mogelijke aanwezigheid van vliegtuigbommen in het gebied geen gevaar voor de omgeving oplevert. ''Bij de bouw van het park is er een 2 meter dikke laag zand gestort. Een betere bescherming is er niet”, zegt ze.

De eventuele aanwezigheid van munitie heeft dan ook geen gevolgen voor de bedrijvigheid op het park, aldus de woordvoerster. ''Maar bij toekomstige bouwwerkzaamheden op het terrein is de bouwer wel verplicht de munitiekaart erbij te halen.”

Metaaldetector

De gemeente heeft de kaart laten maken, omdat in de gemeente nog regelmatig munitie uit de Tweede Wereldoorlog wordt gevonden. De kaart is gemaakt op basis van archieven van onder meer de gemeente, het leger en de provincie.

Om te voorkomen dat mensen met een metaaldetector op zoek gaan naar bommen, is de kaart alleen in te zien op het gemeentehuis van Delfzijl. In de omgeving van de Groningse havenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten.

De slag om Delfzijl was een van de laatste slagen op Nederlandse bodem en kenmerkte zich door felle en langdurige gevechten.

Ongerustheid

Een woordvoerder van het Chemiepark laat weten dat de bedrijven op het park dinsdag door de gemeente zijn geïnformeerd over de mogelijke aanwezigheid van bommen. De elf chemische bedrijven hebben daarop woensdagochtend alle 1100 medewerkers op de hoogte gebracht.

Er is volgens de zegsman geen sprake van ongerustheid. ''Er is ons verteld dat de kans op explosies nihil is.'' Er vinden op dit moment geen bouwwerkzaamheden plaats op het park, zegt de woordvoerder.