AMSTERDAM - Fraude met het reizen met de OV-chipkaart is ook mogelijk zonder daadwerkelijk op een station in te checken. Daardoor wordt de reis niet geregistreerd en ontvangt de vervoerder geen geld, schrijft Webwereld woensdag.

Dinsdag bleek dat een eenvoudig computerprogramma voor het veelgebruikte besturingssysteem Windows, het mogelijk maakt om zwart te rijden op de ov-chipkaart. Met de techniek is het mogelijk om andere informatie op de kaart te schrijven en het saldo te verhogen.

Hackers ontdekten, naar nu blijkt, daarnaast een manier om ook het inchecken thuis achter de computer te regelen.

Met een speciale applicatie slaagden hackers erin om een station van ‘inchecken’ en datum en tijd van de reis op de kaart in te voeren, waarna de apparatuur van conducteurs de gekraakte OV-chipkaart als correct ingecheckt afleest.

Onderzoek wijst uit dat de fraude door conducteurs niet wordt opgemerkt.

Anders dan bij het frauderen door ‘vals’ geld op de kaart te zetten, zijn van deze manier van hacken de vervoersbedrijven de dupe. Er wordt immers niet feitelijk in- en uitgecheckt, waardoor het zwartrijden ook niet wordt opgemerkt door Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart.