DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat meer geld afpakken van criminelen. Met een hardere aanpak moet er 65 miljoen meer crimineel vermogen worden afgenomen dan nu nog het geval is.

Het totale bedrag dat justitie afpakt, loopt dan op tot ruim 100 miljoen vanaf 2018.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag bekendgemaakt. In het regeerakkoord was al aangekondigd dat hier meer werk van zou worden gemaakt. Het OM krijgt extra geld om harder te jagen op vermogen dat misdadigers hebben vergaard.

Dat bedrag loopt op tot 20 miljoen in 2013. Met het extra geld kunnen meer financieel specialisten aan de slag bij het OM, de politie en bijzondere opsporingsdiensten.

Zij zullen alle soorten misdaad gaan onderzoeken op crimineel vermogen, maar er komt speciale aandacht voor criminele financiële dienstverleners.

Speciale teams

Daarvoor komen er twee speciale teams, waarin de Nationale Recherche en de FIOD gaan samenwerken. Deze dienstverleners helpen de misdadigers om hun vermogen te maskeren.

Justitie gaat ook vaker al in het begin van een strafrechtelijk onderzoek beslag leggen op vermogen, het zogeheten conservatoir beslag.

De crimineel kan dan niet meer bij zijn geld, waardoor hij het ook niet meer kan wegsluizen. Justitie kan het dan later gemakkelijker ontnemen. Het betreft vastgoed, boten, auto's en bankrekeningen.