AMSTERDAM - Meerdere mensen die zijn genoemd als kindermisbruiker blijken nog steeds in de pleegzorg te werken. Het gaat onder meer om groepsleiders, pleegouders, artsen en psychiaters.

De commissie die het misbruik in de pleegzorg onderzoekt heeft bij acht zaken direct justitie ingeschakeld om herhaling te voorkomen, schrijft het AD woensdag.

De commissie Samson onderzoekt misbruik van kinderen die door de overheid vanaf 1945 gedwongen zijn geplaatst in instellingen of pleeggezinnen. Dit is des te schrijnender omdat het meestal gaat om kinderen die al door hun ouders zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt.

Verjaard

Van de 350 zaken die zijn binnengekomen, onderzoekt het Openbaar Ministerie 36 gevallen omdat ze nog niet zijn verjaard. Vaak zouden de slachtoffers als kind ernstig en langdurig zijn misbruikt.

Ook verstandelijk gehandicapte kinderen zouden slachtoffer zijn geworden. Er hebben zich geen allochtone slachtoffers gemeld.

Kerk

Het onderzoek werd vorig jaar opgestart nadat naar buiten was gekomen dat veel kinderen rond de jaren zeventig zijn misbruikt binnen de kerk. Toen meldden zich ook mensen die in pleeggezinnen of instellingen waren misbruikt.

De commissie Samson geeft woensdag een toelichting op de vorderingen van het onderzoek. Het eindrapport verschijnt voor de zomer van volgend jaar.