DEN HAAG - Ruim 400 jongens en mannen zijn actief als prostitué in de regio Den Haag. Driekwart maakt gebruikt van internet om met klanten in contact te komen.

Dit blijkt uit dinsdag verschenen onderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag.

De gemeente wilde de groep beter in beeld krijgen, om die zo ook beter te kunnen bijstaan met informatie en advies over onder meer gezondheidsrisico's.

De meesten willen echter onzichtbaar blijven. Op mannenprostitutie rust een taboe, ook bij de mannen zelf.

Het onderzoek werd onder meer uitgevoerd door Shop, het regionaal expertisecentrum voor hulp- en dienstverlening aan zowel mannelijke als vrouwelijke prostituees.

Internet

Dat constateerde dat het contact leggen onder de mannen zich meer en meer verplaatst van bos en club naar internet. Via dit medium kan de gemeente ook het best de prostitués benaderen.

Van de groep van ruim vierhonderd mannen opereren er ongeveer honderd als gigolo, dus voor vrouwelijke klanten. Ter vergelijking: in de Haagse regio zijn naar schatting 1500 vrouwen als prostituee werkzaam, veelal achter het raam, in clubs en bordelen, licht Nynke de Vries van Shop toe.

Vrije wil

De meeste mannen zijn uit vrije wil met de prostitutie begonnen. Sommigen zien het echt als werk, voor anderen is het een manier om snel aan geld te komen of ze doen het voor de kick, waarbij het geld mooi is meegenomen.

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) vindt de groep erg kwetsbaar omdat ze onzichtbaar willen blijven. Met de handvatten van het onderzoek wil de gemeente verder aan de slag.