AMSTERDAM - Vier mannen die in oktober vorig jaar betrokken waren bij een achtervolging op de A2, hebben maandag van de rechtbank in Amsterdam een celstraf van 5 jaar gekregen.

Het viertal reed met 215 kilometer per uur in een gestolen auto over de snelweg, probeerde een motoragent af te schudden door voorwerpen naar hem te gooien en had bijna 194 kilo gestolen hasj bij zich.

Volgens de rechtbank zijn Nadir A.T. (24), Fouad G. (33), Mohamed R. (32) en Zaki R. (31) onder meer schuldig aan poging tot doodslag omdat ze de agent bekogelden. De bestuurder van de auto - Zaki R. - is daarnaast vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.

Bivakmutsen

De achtervolging op de A2 begon, toen politieagenten door voorbijgangers op de Cruquiusweg in Amsterdam werden gealarmeerd. Zij zagen de mannen met bivakmutsen op dozen in een auto laden.

Op de snelweg zette de politie de achtervolging in met onder meer politiewagens en een helikopter. Hierbij werden ook schoten gelost.

Schoen

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn raakte de auto van de weg waarna de politie de vier kon arresteren. Agenten hebben daarbij geschoten. Een man werd in zijn schoen getroffen en raakte licht gewond. De hasj die de mannen bij zich hadden, bleken ze te hebben gestolen.

De rechter sprak het viertal van een aantal strafbare feiten vrij. Er is bijvoorbeeld geen bewijs dat de mannen de motoragent van het leven wilden beroven. Ook sprak de rechtbank het viertal vrij van wapenbezit en het stelen van de auto.