DEN BOSCH - De vergunning voor coffeeshop Carpe Diem in Helmond is vorig jaar terecht verleend. Er waren geen signalen dat de criminaliteit zou toenemen.

Twee aanslagen die nadien op het pand zijn gepleegd, mogen geen rol spelen bij de beoordeling van de vergunning in de rechtszaak die omwonenden daarover hebben aangespannen.

Advocaat Bart Roozendaal van de gemeente Helmond heeft dat dinsdagochtend betoogd bij behandeling van hun bodemprocedure.

De veelbesproken coffeeshop Carpe Diem is op dit moment tijdelijk dicht wegens de dreiging die tegen het pand zou bestaan. Burgemeester Fons Jacobs is inmiddels van plan de zaak definitief te sluiten.

Dreigementen

De burgemeester zelf was dinsdag niet aanwezig bij de rechtszaak wegens dreigementen die verband houden met de kwestie, zei Roozendaal.

De omwonenden menen onder meer dat de coffeeshop niet past in de rustige horecabuurt met in de nabijheid een bejaardenflat. De naastgelegen cafetaria zegt dat de inkomsten dalen.

Integriteitstoets

De buren menen dat de integriteitstoets van de personen die bij Carpe Diem betrokken zijn, onvolledig is geweest en dat de coffeeshop te dicht bij twee scholen ligt.

Het is nog niet bekend wanneer de bestuursrechter uitspraak doet.