AMSTERDAM - De ongeregeldheden na het studentenprotest op het Malieveld werden voor een deel veroorzaakt door personen uit radicale groeperingen waartegen de Haagse driehoek extra maatregelen had genomen.

Dat heeft een woordvoerder van de politie Den Haag vrijdag gemeld. In totaal werden bij de ongeregeldheden op het Plein en bij het ministerie van Onderwijs 25 verdachten aangehouden. Een deel van de aangehouden jongeren maakt deel uit van de radicale groeperingen, aldus de politie.

Alle 25 arrestanten zitten nog vast. Zij zijn onder meer aangehouden op verdenking van mishandeling, openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan bevel of vordering. Politie en justitie besluiten zaterdag welke verdachten langer blijven vastzitten.

Waardering

In totaal bezochten volgens de politie zo’n 15.000 studenten de manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag sprak vrijdagavond zijn waardering uit voor de inspanningen van het organiserende comité.

''Mede door hun inzet is de manifestatie op het Malieveld goed verlopen’’, stelt Van Aartsen. ''Op de ongeregeldheden die na afloop in de binnenstad ontstonden, waren we goed voorbereid. Daar heb je nu eenmaal de ME voor.’’

Relschoppers

De grote studentendemonstratie kende vrijdag een onrustig einde. Nadat om vier uur de vreedzaam verlopen manifestatie op het Malieveld was afgelopen, trok een groep relschoppers en studenten naar het ministerie van Onderwijs dat naast het centraal station in Den Haag staat.

De groep botste daar met de ME die de relschoppers opving en zelfs een charge uitvoerde. Er werden flinke klappen uitgedeeld door de politie, die met onder meer honden en paarden aanwezig was. Oproerkraaiers bestookten de ME'ers met onder meer een fiets en met vuurwerk.

Binnenstad

Ook trok een groep van drie- tot vierhonderd studenten na de demonstratie op het Malieveld naar de binnenstad. De ME moest in actie komen om hen te beletten het Binnenhof te bereiken en om Het Plein naast de Tweede Kamer schoon te vegen.

Huiswaarts

Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen schatte dat tegen zes uur alweer zo’n 90 procent van alle studenten die naar Den Haag waren gekomen huiswaarts waren gekeerd.

''De avondspits verloopt zoals elke andere vrijdag’’, aldus een zegsman. De NS kijkt terug op een dag die ondanks de drukte ''over het algemeen zeer ontspannen is verlopen’’.

Een aantal keren moesten perrons waar de treinen richting Utrecht vertrekken, worden afgesloten omdat ze te vol stonden. Maar ook dit leverde geen enkele wanklank op, volgens de woordvoerder.

Afstand

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) nemen afstand van de onrust in Den Haag na afloop van de door hen georganiseerde studentenmanifestatie. Dat lieten de twee organisaties vrijdag weten.

''De demonstratie verliep verder fantastisch. Er is niets misgegaan op de manifestatie'', aldus voorzitter Sander Breure van de LSVb. Hij liet weten geen idee te hebben wat voor relschoppers het zijn geweest.

Volgens voorzitter Guy Hendricks van het ISO gaf de politie hun complimenten over de organisatie van de veiligheid op het Malieveld. De studentenorganisaties waren verantwoordelijk voor wat er op het Malieveld gebeurde; de politie hield zich bezig met de omgeving.

'Respectvol'

Premier Mark Rutte reageerde vrijdag na afloop van de ministerraad op het protest. Rutte zei ''respectvol'' kennis te nemen van de demonstraties en dat het kabinet natuurlijk luistert naar signalen uit de samenleving.

Maar het kabinet is volgens de premier vastbesloten de overheidsfinanciën op orde te brengen en de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren. Daarvoor zijn bezuinigingen noodzakelijk, aldus Rutte.

Onrust na studentenprotest