AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft kunstenares Tinkebell, het pseudoniem van Katinka S. (31), vrijdag vrijgesproken van de mishandeling van 95 hamsters in januari 2008. Ook voormalig galeriehouder Marcelo S. (40) kreeg geen straf opgelegd.

Het Openbaar Ministerie had eerder tegen Tinkebell een geldboete van 950 euro geёist, waarvan 475 euro voorwaardelijk. Marcelo S. moest van justitie een bedrag van 475 euro betalen.

Het OM hield de twee verantwoordelijk voor slechte behandeling van de hamsters waarbij het welzijn van de dieren in het geding zou zijn.

Hamsterballen

De knaagdieren werden in het kader van het kunstproject Save the Pets onder meer vier uur lang in hamsterballen gestopt, terwijl dit maximaal dertig minuten is toegestaan, aldus justitie.

De rechtbank kon echter niet vaststellen of de gezondheid van de hamsters door het project werd geschaad. Volgens de rechtbank stond weliswaar op de gebruiksaanwijzing van de hamsterballen het advies de dieren er maximaal een half uur in te laten rennen, maar is het geen strafbaar feit wanneer de beestjes er langer in verblijven.

Ook stelde de rechter dat er geen bewijs was van gestreste en uitgeputte knaagdieren.

Korsten

De dierenarts van dierentuin Artis in Amsterdam heeft de hamsters in 2008 onderzocht. Hij concludeerde dat negen beestjes korsten op de kop hadden en een paar een ontstoken oog.

De arts stelde dus vast dat de meeste hamsters in goede gezondheid verkeerden, aldus de rechter.

Dat het letsel ontstond door het handelen van Tinkebell kan niet worden vastgesteld.

Vechtpartijtjes

De dierenarts kon niet zeggen of de verwondingen er al voor de start van het project waren of dat die het gevolg van het kunstwerk waren. Onderlinge vechtpartijtjes tussen de diertjes zijn eveneens aannemelijk.

Ook achtte de rechtbank niet bewezen dat de knaagdieren onvoldoende water en voedsel kregen en verbleven in tochtige, vervuilde kooien.