DEN HAAG - De studentenmanifestatie vrijdag in Den Haag is redelijk rustig verlopen. Opstootjes en schermutselingen werden snel de kop ingedrukt door de politie, die verschillende mensen oppakte.

Bekijk alle lezersfoto's van het studentenprotest op NUfoto

Studenten droegen tijdens het protest spandoeken met leuzen als 'Snij in educatie, verkracht een generatie', 'Mooie Schwalbe, Halbe' en 'Vanaf nu betaal ik helemaal nergens meer voor'. Ook werd een kale kip op een stok gedragen.

Luid boegeroep overstemde de toespraak van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs). Zijn woorden werden vergezeld van onder meer rookbommetjes en lichtfakkels in het publiek.

Ook werd er rotzooi naar het podium gegooid. De staatssecretaris liet weten de protesten te snappen maar zei te willen voorkomen ''dat jullie in de toekomst veel geld moeten betalen om de staatsschuld af te belaten''.

Pechtold en Roemer

Op het Malieveld spraken verder onder meer D66-fractieleider Alexander Pechtold en voorzitter Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Ook SP-leider Emile Roemer mocht onverwacht zijn zegje doen.

Er was voor de fractieleider in eerste instantie geen spreektijd ingeruimd door de organisatie. Zijn spreektijd ging af van die van PvdA-voorman Job Cohen.

"Dat vindt Job helemaal niet erg'', aldus Roemer.

Volgens hem moeten alle mensen die spreken en alle studenten ''schouder aan schouder staan om te knokken tegen plannen die het studenten onmogelijk maakt om onderwijs te volgen. En voorkomen dat je straks alleen kunt studeren met rijke ouders.''

Cortège

Ongeveer 1500 studenten liepen vrijdag rond het middaguur in een demonstratieve tocht vanaf de Haagse Hogeschool naar het Malieveld.

Professoren uit het hele land deden mee met een protestmars tegen de kabinetsbezuinigingen, die op het Plein begon. Aan dat zogenoemde cortège deden honderden hoogleraren in toga mee.

De stoet hoogleraren liep naar het Spui, waar ze onder luid applaus van het aanwezig publiek een zaal binnengingen om een bijzondere academische zitting bij te wonen. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU waren daar meer dan duizend professoren bij aanwezig.

Stuur jouw lezersfoto van het studentenprotest naar NUfoto