DEN HAAG - De Haagse driehoek van burgemeester, politie en justitie heeft aanwijzingen dat radicale groeperingen de studentendemonstratie van vrijdag willen aangrijpen om de openbare orde in Den Haag te verstoren.

Zij willen dit doen door zich te mengen tussen de demonstranten en de confrontatie te zoeken. Dat heeft een woordvoerder van de driehoek donderdagavond gemeld.

Burgemeester Jozias van Aartsen, korpschef Henk van Essen en de Haagse hoofdofficier van justitie hebben naar eigen zeggen ''de maatregelen genomen die nodig zijn om dit tegen te gaan en een goed verloop van de studentendemonstratie mogelijk te maken.''

Over de aard van de maatregelen doet de driehoek geen mededelingen. De LSVB is op de hoogte gesteld van de situatie.

Een zegsvrouw stelt dat de organisatie van het studentenprotest ''continu in contact staat met de politie. We gaan ons uiterste best doen om alles in goede banen te leiden en te laten zien waar de Nederlandse studenten voor staan: een vreedzaam maar overtuigend protest voor een goede zaak."

Ordediensten

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg laat weten dat ze op de hoogte zijn van de situatie. ''We hebben vierhonderd man aan ordediensten aanwezig tijdens het protest. We hebben er alles aan gedaan, zodat het protest ordelijk verloopt'', zegt voorzitter Guy Hendricks. ''We hebben alles onder controle.''

De LSVB verwacht vrijdag tussen de 15.000 en 20.000 studenten die op het Malieveld in Den Haag komen demonstreren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De bijeenkomst begint om 13.00 uur 's middags.

Lees twitterberichten over de demonstratie via NUlive