DEN BOSCH - PvdA' er Jan Mans (70) is vanaf 1 februari waarnemend burgemeester in Moerdijk. Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant Wim van de Donk heeft dat dinsdagavond bekendgemaakt.

Van de Donk noemde Mans wegens zijn ervaring de 'droomkandidaat'. Mans was burgemeester in Enschede ten tijde van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Mans gaat met zijn vrouw in de gemeente Moerdijk wonen.

Tot voor kort was Mans waarnemend burgemeester in Maastricht. Hij volgt in Moerdijk de bekritiseerde burgemeester Wim Denie op die eerder met pensioen gaat, omdat de nasleep van de grote brand bij Chemie-Pack van hem fysiek en mentaal te veel zou vergen.

Jan Mans legde dinsdagavond uit dat hij geen ‘rampenburgemeester’ is. ''Ik ben dé burgemeester. Als het nodig is, ga ik ook bij het gouden bruidspaar en de 100-jarige op bezoek.’’

Rustig slapen

Commissaris Wim van de Donk zei in een toelichting dat hij de naam van Jan Mans nog voor de aankondiging van het vertrek van Wim Denie in zijn hoofd had. ''Ik laat me niet verrassen.’’

In het weekeinde is Mans benaderd. De zichtbaar opgeluchte locoburgemeester Louis Koevoets vertelde dat hij weer rustig kan slapen, sinds hij zondagavond hoorde over de kandidaat.

Mans blijft waarnemer in Moerdijk, tot er een definitieve opvolger voor Denie is gevonden.

Gevoelige schop

De vertrekkende burgemeester kreeg dinsdag nog een gevoelige schop na in een interview dat voorzitter Peter van der Velden van de veiligheidsregio Midden en West Brabant aan de Volkskrant gaf.

De burgemeester van Breda onthulde dat hij op de vrijdag na de grote brand bij Chemie-Pack ongevraagd de zaak naar zich toe trok, omdat het in de communicatie door de gemeente Moerdijk niet goed ging.