AMSTERDAM - De Tweede Kamer is geschokt door het nieuws van een verstandelijk gehandicapte die al drie jaar lang zou worden vastgebonden aan de muur van zijn kamer.

Actualiteitenrubriek Uitgesproken EO bericht dinsdagavond over de jongen, de 18-jarige Brandon. Hij woont in de instelling voor verstandelijk beperkten 's Heeren Loo.

Hij wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag.

Brandons bewegingsvrijheid is hierdoor beperkt tot anderhalve meter en hij is al drie jaar niet meer in de buitenlucht geweest. Een medewerkster van de inrichting bracht het verhaal naar buiten, aldus de EO.

Spoeddebat

Kamerbreed werd dinsdagmiddag geschokt gereageerd. Binnenkort zal een spoeddebat over de kwestie worden gehouden. Wanneer dat precies zal gebeuren, is nog niet bekend.

's Heeren Loo liet in een verklaring weten dat Brandon ''een uitzonderlijk complexe problematiek heeft, waarbij structureel vrijheidsbeperkende middelen en maatregelen worden toegepast''. Volgens de instelling is er geen alternatief. De Inspectie voor de Gezondheidszorg sluit zich daarbij aan.

''De behandeling van een cliënt met zeer complexe en uitzonderlijke psychiatrische problematiek in de instelling voor verstandelijk gehandicapten 's Heeren Loo in Ermelo vindt zorgvuldig en verantwoord plaats'', aldus de IGZ.

Inspectie

De inspectie bracht dinsdag een bezoek aan de instelling.

''De problematiek van deze cliënt is op dit moment dusdanig ernstig, dat deze, ondanks inspanningen van de instelling om de vrijheidsbeperkende maatregelen zo veel mogelijk terug te dringen, voor zijn eigen en andermans veiligheid permanent in zijn vrijheid is beperkt'', stelt zij vast.

Platform VG, die de belangen behartigt van gehandicapten en hun familie, wil dat de regels worden veranderd, als blijkt dat de behandeling van Brandon binnen die regels past. Een woordvoerder pleitte daarvoor tijdens de televisie-uitzending.