DEN HAAG - De 14-jarige Sahar Hbrahim Gel uit Sint Annaparochie moet erkend worden als vluchteling.

Dat schrijft de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr in een brief aan haar advocaat Paul Stieger, zo bericht de Leeuwarder Courant dinsdag. Stieger heeft het bericht bevestigd.

De advocaat heeft de brief doorgestuurd aan minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel). Sahar en haar familie dreigen op korte termijn te worden teruggestuurd naar Afghanistan.

De rechtbank in Den Bosch doet vermoedelijk deze week uitspraak in het beroep dat het gezin heeft aangespannen tegen de laatste afwijzing in hun procedure.

Leers liet dinsdag desgevraagd weten eerst op de uitspraak van de rechter te wachten en nu dus geen commentaar te geven.

Verwesterd

De Unhcr kan op grond van bepaalde criteria lidstaten het dringende advies geven een individu te erkennen als vluchteling en aldus bescherming te bieden.

In het geval van Sahar geldt volgens de VN-organisatie dat zij na tien jaar verblijf in Nederland te verwesterd is om terug te gaan naar Afghanistan.

Wanneer zij naar het land terugkeert, loopt zij groot gevaar omdat ze volgens de Taliban en andere extremistische organisaties als ‘zedenloos’ wordt beschouwd, aldus de Unhcr.

Uniek geval

Advocaat Stieger weet niet hoeveel van dit soort meisjes in Nederland nog risico lopen op uitzetting. Maar de meeste Afghaanse pubermeisjes vielen onder de laatste grote pardonregeling, zodat hij vermoedt dat ''Sahar een uniek geval kan zijn’’. Hij noemt het ''zeer uitzonderlijk’’ dat de Unhcr zich met een specifiek geval bemoeit.

De uitspraken van de organisatie zijn niet bindend of dwingend, maar hebben wel gezag omdat de Unhcr een gezaghebbend instituut is. Volgens Stieger werd vorig jaar in Zweden ook een Afghaanse vrouw een verblijfsvergunning verleend omdat zij te verwesterd was.

De advocaat heeft de brief naar de rechtbank in Den Bosch gestuurd met het verzoek de zaak te heropenen. In dat geval zou de uitspraak over Sahar en haar familie langer op zich laten wachten.

Reactie Sahar

Sahar reageert rustig en bescheiden op het bericht de wending in haar zaak. Ze wacht de uitspraak af, stelt ze dinsdagmiddag terwijl ze op haar school bezig is met het maken van wiskundesommen.

Sahar weet nog niet of ze naar aanleiding van de brief opnieuw zal verschijnen in televisieprogramma's. Het meisje was eerder onder meer te gast bij Pauw & Witteman.