AMSTERDAM - Opnameapparatuur met daarop een verhoor van arabist Hans Jansen is afgelopen weekend in een vliegtuig van de KLM op Schiphol gevonden. Rechercheurs van de rijksrecherche hebben het daar laten slingeren.

Dat bevestigde de vertegenwoordiger van Jansen maandag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Het verhoor van Jansen speelt een belangrijke rol in de zaak van Tom Schalken, raadsheer van het Amsterdamse gerechtshof. Beiden zijn betrokken bij het proces van politicus Geert Wilders.

Etentje

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz wraakte de rechtbank eerder, omdat getuige-deskundige Jansen en raadsheer Schalken aanwezig waren bij een etentje. Schalken zou Jansen daar hebben willen overtuigen van de juistheid van het hof om de vervolging van Wilders te gelasten.

In het verhoor beantwoordde Jansen de vraag of Schalken tijdens het etentje een strafbaar feit heeft gepleegd. Rechercheurs ondervroegen de arabist op een Nederlandse ambassade in een buitenland.

Het gerucht dat Jansen is ondergedoken vanwege bedreigingen, spreekt zijn woordvoerder met klem tegen. ''Jansen verblijft enkel in het buitenland.''

Onbegrijpelijk

De opnameapparatuur werd door een passagier afgegeven bij de afdeling KLM Arrival Service. Die nam op zijn beurt contact op met het agentschap van Jansen. ''Ik vind het onbegrijpelijk dat de rechercheurs de opnames achterlieten en er vervolgens niet naar op zoek gingen", zegt zijn vertegenwoordiger. '

Het zijn tenslotte zaken waarover je met je leven moet waken.'' De woordvoerder weet niet of de opnames door anderen zijn beluisterd.

Het Openbaar Ministerie betreurt de misser, maar gaat ervan uit dat de informatie niet op straat is beland. ''Er is een onderzoek ingesteld waarin wordt onderzocht hoe het voorval heeft kunnen plaatsvinden'', aldus een woordvoerster.