HELMOND - Burgemeester Fons Jacobs (CDA) van Helmond krijgt opnieuw persoonsbeveiliging. Ook wordt zijn woning weer permanent door de politie bewaakt.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) zondag gemeld.

Jacobs kreeg eind november vorig jaar ook al bescherming na doodsbedreigingen. Hij moest zelfs enige tijd met zijn vrouw onderduiken in het buitenland.

Dat de burgemeester opnieuw beveiligd wordt houdt verband met de eerdere bedreigingen, zegt het OM. Er zijn namelijk nieuwe aanwijzingen binnen gekomen. Er is dus geen sprake van een nieuw incident, aldus het OM.

De burgemeester voert voor zover bekend bij het OM wel zijn gewone taken uit. Ook hoeft hij zijn woning niet te verlaten, aldus het OM.

Coffeeshop

De bedreigingen destijds hadden waarschijnlijk te maken met de opening van een tweede coffeeshop, Carpe Diem in de Noord-Brabantse gemeente, en kwamen vermoedelijk uit het criminele circuit. Jacobs en zijn vrouw doken 1 december onder, waarna locoburgemeester Frans Stienen zijn taken overnam.

De politie heeft nog niemand kunnen arresteren. Eerder zat wel een 38-jarige man uit Eindhoven vast, maar die werd na elf dagen weer vrijgelaten. Ook Carpe Diem werd bedreigd. Jacobs had aan die coffeeshop een vergunning verleend.

Openbaar

De burgemeester was net weer begonnen met zijn werk. Eind december verscheen hij voor het eerst weer in het openbaar.

De gemeente Helmond geeft zondag geen commentaar op de hernieuwde beveiliging van de burgemeester.