AMSTERDAM - Een aantal van de Nederlandse toeristen die vastzitten in Chili is de grens met Argentinië overgestoken. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond.

In het Chileense dorp Puerto Natales zitten zo'n twintig Nederlanders vast. Dorpelingen hebben uit woede om de verhoging van de gasprijzen toegangswegen geblokkeerd. In totaal kunnen hierdoor zo'n zevenhonderd toeristen niet vertrekken.

Volgens de woordvoerder worden auto's tegengehouden. Voetgangers worden wel doorgelaten. Het is echter wel zo'n twintig kilometer lopen naar de grens met Argentinië en dat zien veel toeristen niet zitten, aangezien ze hun bagage ook mee moeten sjouwen.

Minstens twee Nederlanders zijn op deze wijze al wel de grens overgestoken, om in Argentinië terug te reizen naar Nederland of bijvoorbeeld door te reizen naar een andere bestemming.

Voldoende toevoer

De lokale autoriteiten hebben de Nederlandse ambassade ondertussen verzekerd dat er nog voldoende toevoer van voedsel en water is naar het dorp. De autoriteiten zijn in gesprek met de actievoerders in een poging tot een oplossing te komen.

Met de Nederlanders die nog in het dorp zitten, gaat het goed. "Er zijn geen aanwijzingen voor gezondheidsproblemen", aldus de woordvoerder. Nederlanders in het dorp worden opgeroepen zich te melden bij de ambassade.