ZWIJNDRECHT - Een grote brand in een treinwagon met ethanol op een rangeerterrein in Kijfhoek heeft de brandweer de hele nacht van vrijdag op zaterdag beziggehouden.

Er zijn geen gewonden gevallen. Rond tien uur zaterdagochtend gaf de brandweer het sein brand meester.

Al vroeg in de ochtend was het gevaar voor explosie geweken. De brandweer liet vervolgens de laatste resten ethanol die uit de wagen dampten gecontroleerd uitbranden.

De mensen die zaterdagnacht hun huis moesten verlaten omdat zij binnen een straal van 1 kilometer van het rangeerterrein wonen, konden rond acht uur 's ochtends weer terugkeren naar hun woning, meldde de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Schone brand

De brand brak rond half tien vrijdagavond uit. Omdat het een ''schone brand'' was, werd geen advies gegeven om ramen en deuren gesloten te houden.

Wel was er enige tijd explosiegevaar omdat in de buurt van de brandhaard lpg-tankwagons stonden die weliswaar leeg waren maar niet schoongemaakt. Uit voorzorg werd daarom de snelweg A16 afgesloten. Het lukte de brandweer uiteindelijk om de lpg-wagons weg te rijden zodat de A16 rond twee uur 's nachts weer kon worden vrijgegeven voor het verkeer.

Treinverkeer

Het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht lag vanwege de brand lange tijd stil. De NS zette zaterdagochtend vroeg bussen in, maar al gauw konden de treinen op het traject weer rijden. Rond negen uur 's ochtends reden de treinen weer als normaal.

De brandweer heeft nog geprobeerd de brand met een schuimdeken te blussen. Na een mislukte poging waarbij 20 ton schuim werd gebruikt liet de brandweer nog eens 10 ton schuim overkomen, maar besloot uiteindelijk dat het niet meer nodig was.

Bekijk alle lezersfoto's over de wagonbrand op onze special op NUfoto.nl

Brand wagon Kijfhoek