AMSTERDAM – De Universiteit van Amsterdam (UvA) houdt als aftrap naar het landelijke studentenprotest in Den Haag op woensdag 19 januari een studiemarathon met colleges van onder anderen politici Job Cohen (PvdA), Boris van der Ham (D66) en Jasper van Dijk (SP).

Dat schrijft universiteitsblad Folia donderdag. De, deels nachtelijke, colleges gaan onder meer over de overeenkomsten tussen politiek en toneel en ontwikkelingen in het Haagse onderwijsbeleid. Naast Cohen, Van der Ham en Van dijk spreken ook diverse universiteitsdocenten tijdens de marathon die 24 uur duurt.

Op 17 januari begint er bij de Universiteit Utrecht een 72-urige studiemarathon die, behalve naar Amsterdam, ook nog naar Groningen gaat.

Op vrijdag 21 januari vindt op het Malieveld in Den Haag een demonstratie plaats tegen de door het kabinet voorgenomen verhoging van het studiegeld voor langstudeerders. Studentenvakbond LSVb en ISO lieten eerder deze week al weten een hoge opkomst te verwachten.

Alle Nederlandse universiteiten hebben 21 januari uitgeroepen tot een collegevrije dag. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) roept donderdag al haar studenten op om naar Den Haag af te reizen en zet daartoe zelfs bussen in.