DEN HAAG - Hogeschool Inholland en haar voormalig topman Geert Dales treffen elkaar 31 januari in de rechtbank in Den Haag. Dat heeft Dales woensdag laten weten.

Dales spande een kort geding aan tegen zijn voormalig werkgever omdat hij accountantstukken en declaraties uit zijn tijd daar wil inzien. Hij wil de stukken openbaar maken om zijn naam te zuiveren.

De Inspectie van het Onderwijs doet momenteel onderzoek naar Inholland in verband met gesjoemel met declaraties van bestuursleden. Dales noemt het zeer beschadigend dat hij daarmee geassocieerd wordt. De resultaten van het onderzoek worden deze zomer verwacht.

De hogeschool liet eind december weten dat Dales de stukken mocht inzien, maar de voorwaarden waaronder waren volgens de voormalig bestuursvoorzitter ''bijna belachelijk''.

Zo stelt het huidige bestuur volgens hem dat de stukken mogen worden ingezien op het kantoor van de advocaat van de hogeschool. Kopieën en aantekeningen mogen niet gemaakt worden.

Hoogleraar

Om zijn zaak tijdens het kort geding extra te onderbouwen, heeft Dales emeritus hoogleraar beleidswetenschappen Hans van den Heuvel van de Vrije Universiteit (VU) ingeschakeld. Van den Heuvel is bezig met een ethische en morele verhandeling over de kwestie.

Inholland raakte in crisis, nadat bekend was geworden dat zwakke studenten gematst werden met het behalen van diploma's. Ook zou de top van de hogeschool gerommeld hebben met declaraties.

Dales stapte oktober vorig jaar op, enkele weken later gevolgd door de rest van de raad van bestuur.