AMSTERDAM – Bij een treinbotsing bij Zevenaar zijn dinsdagmiddag geen gewonden gevallen. Rond het middaguur kwam een internationale passagierstrein met een lege goederentrein in botsing.

Bekijk alle lezersfoto's op NUfoto.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Babberichseweg in de Gelderse plaats. Het treinverkeer tussen Arnhem en Duitsland kwam stil te liggen.

Ook op de Betuwelijn ontstond vertraging. Het is onduidelijk hoe lang de vertragingen gaat duren.

De internationale ICE uit Amsterdam en de goederentrein schampten elkaar, waardoor de twee voorste wagons van de ICE en de drie achterste onderstellen van de goederentrein ontspoorden. De wagons zijn niet gekanteld; ze bleven overeind staan.

Opvanglocatie

Op de plek van het ongeval sluit de Betuwelijn aan op het oude spoor tussen Arnhem en Duitsland.

Na het ongeluk zijn de 146 inzittenden met bussen naar een opvanglocatie gebracht, waarna verder vervoer werd geregeld zodat iedereen zijn of haar bestemming kon bereiken.

Last

Treinreizigers tussen Arnhem en Emmerich hadden de hele dag last van het ongeluk. Zij werden met bussen vervoerd. De vertraging liep op tot een uur. ProRail is dinsdagavond begonnen met het bergen van de treinen. Daarna moeten er nog reparaties worden uitgevoerd.

Woensdagochtend wordt het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich hervat, maar worden de treinen omgeleid via Venlo, meldde Prorail dinsdagavond. Dit heeft vertragingen tot gevolg.

Bommelding

Het is niet bekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. De Raad voor de Verkeersveiligheid stelt een onderzoek in.

Op last van de politie werd het station Amersfoort dinsdagmiddag enige tijd ontruimd na een bommelding. Het treinverkeer van en naar Amersfoort kwam enige tijd stil te liggen. De melding dat er een explosief op het station was, kwam rond drie uur binnen bij de politie. Na een zoektocht werd er geen verdacht pakketje gevonden en kwam de treinenloop weer op gang.

Volg reacties op Twitter via NUlive.

Treinbotsing Zevenaar