MOERDIJK - Het drinkwater in en rondom Moerdijk, waar woensdag een hevige brand woedde, is niet verontreinigd. Dat bevestigde een woordvoerster van waterleverancier Brabant Water nadat maandag uitslagen van eerste tests waren binnengekomen.

Vrijdag werd bekend dat de sloten rondom het door brand verwoeste bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk zwaar verontreinigd zijn met onder meer benzeen, naftaleen en tolueen, afkomstig uit de afgebrande fabriek.

Het drinkwater wordt door Brabant Water echter gewonnen op 200 meter diepte.

Controle

''We hebben ter geruststelling van de burgers het grondwater extra gecontroleerd. Maar zoals blijkt uit de eerste tests is er niets met de kwaliteit van het water aan de hand'', aldus de zegsvrouw.

Volgens de waterleverancier kunnen de effecten van de brand ook nog geen invloed hebben op het grondwater. ''Daar gaan jaren overheen", aldus de zegsvrouw.

Brabant Water blijft de komende maanden het water in het gebied extra controleren. ''Maar ook de gevolgen op de lange termijn van de verontreinigde bodem houden we scherp in de gaten", verzekerde de woordvoerster.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat de chemiebrand in Moerdijk een ramp kan worden genoemd.

Dat zei de minister maandag toen hij samen met zijn collega Edith Schippers van Volksgezondheid in Moerdijk poolshoogte nam. Opstelten zei maar weinig branden te kennen met zo'n impact.

Opstelten en Schippers kwamen in het gebied niet uit de auto. Dat was omdat ze volgens Opstelten alleen een overzicht wilden van de situatie ter plekke.

''We willen ook de mensen die er aan het werk zijn niet voor de voeten lopen.'' Het bezoek van de twee ministers was een echt bliksembezoek. De twee waren binnen een halfuur weer weg uit het getroffen gebied.

Transparantie

Opstelten legde nogmaals de nadruk op openheid en transparantie. ''De belangen van de hulpverleners en de bevolking staan nu voorop. Wat we hebben gezien is heel heftig.''

Hij wilde nog niet reageren op klachten over de hulpverlening. Daarvoor wilde hij eerst de uitslagen van de diverse onderzoeken afwachten.