AMSTERDAM – De positie van Turks-Nederlandse jongeren is ''bijzonder zorgwekkend''. De binding van deze jongeren met de Nederlandse samenleving neemt in rap tempo af en een groeiende groep kampt met psychische problemen.

Ook zouden ze vatbaar zijn voor islamitische radicalisering en de kans bestaat dat ze afglijden naar het criminele circuit. Dat staat in een open brief aan de Volkskrant van Turks-Nederlandse mensen die in het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld werken.

De groep wil meer aandacht voor de problemen waar deze jongeren mee kampen. Volgens de groep komen de problemen mede door de Turkse gemeenschap zelf. Deze zou naar binnen gekeerd zijn en zelf allerlei voorzieningen op touw hebben gezet.

Klemmend beroep

In de brief wordt desondanks een ‘klemmend beroep’ gedaan op de overheid, onderwijs, bedrijfsleven en Turkse organisaties om zich over de groep jongeren te ontfermen.

De jongeren zouden het gevoel hebben tweederangs burgers te zijn. De groep Turkse-Nederlanders waarschuwt dat de Turkse overheid en religieuze organisaties via moskeeën meer grip op het leven van Turken in Nederland hebben.

“Religieuze en politieke tegenstellingen in Turkije blijven daardoor ook in Nederland actueel”, aldus de ondertekenaars.