STRAATSBURG/DEN HAAG - Twee uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers in Nederland hoeven voorlopig niet terug naar hun land.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wil dat de Nederlandse regering de Somaliërs niet terugstuurt zolang de klacht tegen de uitzetting loopt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de voorlopige beslissing van het hof in deze twee individuele gevallen en zal die respecteren. Het departement verbond er geen verdere conclusies aan voor andere Somalische vluchtelingen. De uitspraak moet ook nog verder door het ministerie worden bestudeerd.

Nederland beschermt mensen uit onder meer het gevaarlijke Mogadishu, maar vindt dat uitzetting naar bepaalde andere delen van het land misschien wel kan.

VluchtelingenWerk Nederland

VluchtelingenWerk Nederland is blij met de uitspraak van het hof. De organisatie dringt er al langer op aan om Somaliërs niet gedwongen terug te sturen naar deze gevaarlijke situatie.

''Terugkeer naar het door oorlog verscheurde Somalië kan echt pas aan de orde zijn als de situatie in Zuid en Centraal Somalië duurzaam is verbeterd", aldus Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland.