AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam een geldboete geëist van 950 euro, waarvan 475 euro voorwaardelijk, tegen kunstenares Tinkebell, het pseudoniem van Katinka S. (31).

De kunstenares staat samen met voormalig galeriehouder Marcelo S. terecht voor de mishandeling van 95 hamsters in januari 2008. Tegen Marcelo S. (40) is een geldboete geëist van 475 euro.

Voor het kunstproject Save the Pets liet Tinkebell de beestjes in plastic hamsterballen rondrennen.

Opzettelijke letsel

Volgens justitie werd daarbij opzettelijk letsel toegebracht door de hamsters telkens vier uur lang in een hamsterbal te stoppen, ''terwijl dit maximaal dertig minuten is toegestaan''.

Ook kregen de knaagdieren onvoldoende water en voedsel en verbleven zij in twee te kleine, tochtige kooien. Het OM stelde dat deze kooien en de hamsterballen ernstig vervuild waren. Daarom vindt justitie dat het welzijn van de beestjes in het geding was.

Nadat de hamsters door de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in 2008 in beslag waren genomen, werden zij door de dierenarts van dierentuin Artis in Amsterdam onderzocht.

Chronische stress

Die concludeerde dat de beestjes aan chronische stress leden en uitgeput waren. Negen hamsters hadden korsten op de kop en een had een ontstoken oog. De dierenarts kon niet zeggen of de verwondingen er al voor de start van het project waren of dat die het gevolg waren van vervuiling. Onderlinge vechtpartijtjes tussen de diertjes zijn eveneens aannemelijk.

Een universitair docent aan de faculteit diergeneeskunde maakte zich volgens justitie zorgen over het verstoorde dag- en nachtritme van de hamsters, omdat zij zich in hun bol niet terug kunnen trekken.

De advocate van Tinkebell, Inez Weski die vrijspraak eiste voor haar cliënt, liet weten dat daar geen sprake van was. ''Na enige tijd ronddolen door de galerie, vielen de hamsters in slaap.''

Fokker

Tinkebell heeft zich volgens haar advocaat goed laten inlichten over de knaagdieren. ''Ze heeft haar plan voorgelegd aan de fokker van de 95 hamsters en die zag geen kwaad in het kunstproject.''

Ook was er een verzorger aangesteld die de kooien en hamsterballen dagelijks schoonmaakte en de beestjes voorzag van water en voedsel. Weski liet weten dat deze verzorger geen uitputting of stress had waargenomen.

De rechtbank doet 21 januari uitspraak.