AMSTERDAM - Ondanks de dreiging van mogelijke aanslagen op koptische kerken in Nederland vieren donderdag veel kopten kerstavond in de kerk. Vooral in Amsterdam is het al druk. De kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht worden goed in de gaten gehouden door politie en beveiligingsdiensten.

Op internet circuleerden bedreigingen uit de hoek van radicale moslims aan het adres van die kerken.

De koptische kerk in Amsterdam wordt zichtbaar door beveiligers in de gaten gehouden. In de kerk worden twee kerstdiensten gehouden.

Ook een hondenbrigade van een particulier beveiligingsbedrijf is aanwezig. Achter de kerk is de straat met een hek afgesloten. Even verderop tegenover de kerk staat politie. Ook is er veel pers aanwezig.

'Veilig door geloof'

Het is heel druk in de kerk, de belangstelling is zeer groot in de kerk van de heilige maagd Maria in Amsterdam-Noord. ''We zijn zeker niet bang. We voelen ons altijd veilig door ons geloof'', vertelde bestuurslid Miriam Yakop.

In de koptische kerk in Eindhoven is rond zeven uur de kerstviering begonnen. Aan het begin van dienst waren er ongeveer twintig kerkgangers in de kerk. De kerk wordt van buitenaf fel verlicht en voor de ingang staan drie medewerkers van een beveiligingsbedrijf.

De aanvang van de dienst had een rustig karakter. ''Het zwaartepunt van de dienst ligt tussen negen en elf uur. Veel mensen komen na hun werk en sluiten later aan bij de dienst", legt pastoor Jozef Rizkalla uit. Hij verwacht ongeveer vierhonderd kopten.

Utrecht

In de koptische kerk in Utrecht is rond negen uur nog maar een handjevol gelovigen aanwezig. De meeste bezoekers worden omstreeks tien uur verwacht. De bezoekers van de kerk worden bij de ingang gecontroleerd.

Zo moeten ze de inhoud van hun tas laten zien en journalisten worden gefouilleerd. Bezoekers die met de auto komen, moeten hun kenteken en naam opgeven die de politie controleert. Vreemde auto’s worden weggesleept.

Ook staat een grote politieauto duidelijk zichtbaar tegenover de kerk.

Kerstdienst koptische kerk