
'Korpschef Welten moet woorden intrekken'
“Hij moet gewoon uitvoeren wat er besloten wordt. Of hij het daar nu mee eens is of niet, doet niet ter zake”, aldus Verdijk donderdag in de ochtendkrant.
Korpschef Welten zei maandag in het televisieprogramma ‘5 jaar later’ dat hij het in het regeerakkoord genoemde verbod op het dragen van een boerka niet gaat handhaven wanneer het door de Tweede Kamer komt. “Sommige dingen in het regeerakkoord sla ik over”, zei hij.
"Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m'n verstand nog steeds”, aldus Welten.
Volgens de AVP-voorzitter is het niet nodig dat Welten opstapt. “Ik vind dat hij kan volstaan met het terugnemen van zijn uitlatingen.”
Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is ook ophef ontstaan over de uitlatingen van de Amsterdamse korpschef. VVD en CDA noemden ze ongepast. De PVV vindt dat de korpschef weg moet, als hij bij zijn uitspraak blijft.
Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV vallen over de woorden van Welten, omdat het kabinet heeft aangekondigd met een boerkaverbod te komen.
Context
Welten zelf heeft via zijn woordvoerster laten weten dat zijn uitspraken een stuk genuanceerder liggen. ''De wet is er nog niet'', aldus de zegsvrouw. Volgens haar moeten zijn woorden in de context worden gezien.
Welten zei dat hij aangekondigde boerkaverbod een ''buitengewoon complex dilemma'' vindt. ''Ik denk dat de vrouw zal worden aangesproken op het feit dat ze een boerka draagt. Ik geloof er niet in dat wij vrouwen, ervan uitgaand dat het een vrouw is want dat kun je niet zien, gaan arresteren.''
As-Soennah
De islamitische stichting As-Soennah in Den Haag prijst korpschef Bernard Welten van de politie Amsterdam-Amstelland om zijn uitspraken over het boerkaverbod. Dat doet zij in een verklaring op de aan haar verbonden website Al-yaqeen.com.
As-Soennah spreekt van ''een moedige uitspraak’’ die ''getuigt van hoog niveau, visie en een groot verantwoordelijkheidsgevoel’’. Volgens de stichting leidt een maatregel als het boerkaverbod tot het afzonderen van een deel van de bevolking en tot ontwrichting van de samenleving.
''Korpschef Welten kiest met zijn uitspraak nadrukkelijk voor de veiligheid van de samenleving en doet daarmee zijn functie eer aan.’’