DEN HAAG - Voormalig politica Ayaan Hirsi Ali is niet meer van plan om twee nieuwe versies te maken van Submission, haar kritische film over de islam uit 2004. Ze had het script voor het tweede deel al jaren klaar en ook het derde deel had ze al lang geleden aangekondigd.

Maar Submission II en III komen er niet vanwege de verantwoordelijkheid die zij voelt voor mensen die zouden meedoen aan de film. Het is volgens haar moeilijk, zo niet onmogelijk om als bijvoorbeeld producent of acteur anoniem mee te werken.

Dat zei het voormalige VVD-Tweede Kamerlid woensdag in het tv-programma Vijf jaar later. Ze wilde niet het woord angst gebruiken bij het definitief afzien van de nieuwe films, omdat angst zaaien juist de bedoeling is van fanatieke moslims die geen kritiek dulden op de islam.

Van Gogh

Na Submission werd filmmaker Theo van Gogh vermoord, met wie ze de film samen had gemaakt.

Hirsi Ali zei dat Van Gogh er destijds op had gestaan dat zijn naam op de film kwam. Je ziet wat er van gekomen is, zei ze. Een fanatieke moslim stak Van Gogh dood in november 2004.

Ayaan zelf leefde toen al met beveiliging vanwege bedreigingen uit de radicaal-islamitische hoek.\

Homoseksuelen

Deel II van Submission ging over de onderdukking van homoseksuelen door de islam en in deel III had god zelf aan het woord moeten komen, aldus de voormalige Somalische.

Hirsi Ali woont nu in de Verenigde Staten, waar ze in mei 2006 naar toe ging na haar plotselinge vertrek uit de Tweede Kamer. Dat gebeurde na de politieke ophef over haar Nederlandse paspoort, die Rita Verdonk destijds als minister van Vreemdelingenzaken en Integratie had ingetrokken.

De kwestie had het oud-Kamerlid aangegrepen, maar na ongeveer twee jaar heeft ze het los gelaten. ''Ik kies ervoor om niet vast te blijven zitten in negatieve emoties en negatieve ervaringen.''