MOERDIJK - De politie Midden- en West-Brabant adviseert bewoners van gemeenten in de buurt van Moerdijk toch hun ramen en deuren gesloten te houden.

Bij metingen van het RIVM zijn geen schadelijke concentraties gevaarlijke stoffen gevonden. Maar dat betekent niet dat er pertinent geen gevaarlijke stoffen in de rookwolken zitten, aldus een woordvoerder van de politie.

Het ligt aan de concentratie stoffen in de rookwolken of ze daadwerkelijk een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid.

Vee

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit komt op zijn vroegst donderdag met een officieel advies naar buiten of landbouwhuisdieren kunnen grazen in het gebied waar de rook van de brand in Moerdijk overheen trekt.

Tot die tijd is het wel verstandig om de dieren binnen te halen, liet een woordvoerder van de nVWA woensdag weten.

''Bij dit soort milieurampen moeten eerst metingen worden gedaan. Over eventuele luchtvervuiling kan donderdag waarschijnlijk duidelijkheid worden gegeven. Het onderzoeken van grasmonsters duurt langer.’’

Voorschriften

Het bedrijf Chemie-Pack Nederland voldeed in oktober 2010 aan alle voorschriften. Dat heeft burgemeester Wim Denie van Moerdijk gemeld.

Het bedrijf kreeg in april 2006 een dwangsom opgelegd nadat bij een controle was gebleken dat de brandbestrijdingssystemen niet in orde waren. Maar volgens de burgemeester was dit enkele maanden geleden ''zeker niet meer het geval’’.

Bij het bedrijf Chemie-Pack worden chemische producten bewerkt en verpakt.

Bekijk alle foto's van de brand op NUfoto

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive