AMSTERDAM - De koptische kerken in Nederland kunnen de hulp van islamitische organisaties niet gebruiken. Dat zei secretaris Magdy Ramzy namens alle kerken woensdag.

De Nederlandse Moslim Raad (NMR), de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties (FION) wilden de kopten beschermen tegen mogelijke aanslagen. Dreigingen met aanslagen circuleren op internet en zijn afkomstig van radicale moslims.

''We waarderen de hulp, maar die organisaties kennen onze mensen niet. Het is daarom niet mogelijk dat zij bij ons aan de deur staan. Ze weten niet wie bij ons hoort en wie niet'', aldus Ramzy.

De koptische kerken stellen voor dat de organisaties hun eigen kanalen gebruiken om zich tot de moslims te richten. ''Zij moeten aangeven dat de bedreigingen tegen alle religies zijn gericht, inclusief het eigen geloof.''

Steun

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) betuigde woensdag middels een brief zijn steun en medeleven aan de leden van de Koptische Kerk.

De koptische gemeenschap staat wereldwijd onder druk nadat de website Shumukh al-Islam ertoe had opgeroepen bomaanslagen te plegen op kerken tijdens het koptische kerstfeest, komende vrijdag.

De al-Qiddissinkerk in de Egyptische stad Alexandrië werd eerder al getroffen door een zelfmoordaanslag. Daarbij vielen 23 doden. Maandag werd bekend dat op een lijst van het terreurnetwerk al-Qaeda ook drie koptische kerken in Nederland staan. Die in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven worden met naam genoemd.

Minister

''Met grote verontwaardiging hebben wij kennis genomen van de aanslag", aldus de brief. De PKN roept via de brief ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal op iets te doen tegen de steeds benardere situatie voor christenen.

Beveiliging

De koptische kerken in Nederland overlegden dinsdag met de politie over de beveiliging van hun kerkgebouwen.

''We sluiten niet uit dat er iets gaat gebeuren, maar wij laten ons niet bang maken", zei een bestuurslid van de kerk in Utrecht.

Beveiliging bij koptische kerken