AMSTERDAM - In het Brabantse Moerdijk woedt sinds woensdagmiddag kwart voor drie een zeer grote brand in chemicaliënbedrijf Chemie Pack aan de Vlasweg. Vanwege de rookontwikkeling is voor Zuid-Holland Zuid de hoogste alarmfase afgekondigd.

De brand woedt woensdagavond rond half acht nog voort. Volgens een politiewoordvoerder is het vuur beheersbaar, maar onder controle is de brand nog niet.

De vlammen slaan nog steeds uit de bedrijfspanden. Honderdvijftig brandweerlieden bestrijden de vuurzee. Inmiddels is het gaan regenen.

Explosies

Er hebben zich meerdere explosies voorgedaan op het terrein. Het gaat om ontplofte opslagtanks.

Het pand van Chemie Pack en het aangrenzende bedrijfspand van Wärtsilä, waarnaar de brand was overgeslagen, moeten volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Volgens hem sloeg het vuur over doordat brandende vloeistof naar het bedrijf stroomde.

Blussen

Brandweer, politie en andere hulpdiensten zijn massaal aanwezig op de rampplek. Het blussen van de brand wordt door de vele heftige explosies ernstig bemoeilijkt.

Inmiddels zijn er drie bluskanonnen van de luchtmacht gearriveerd om de brandweer bij te staan. Ook de brandweer van Shell is ter plaatse. De vlammen slaan hoog uit het pand.

Coördinatiecentrum

Het ministerie van Justitie heeft het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in werking gesteld. Dat is een landelijk coördinatiecentrum voor de inzet van brandweer en overige hulpdiensten.

Ook een Regionaal Operationeel Team van de regio Zuid-Holland Zuid is woensdag bijeengekomen. Dat bestaat uit vertegenwoordigers van de hulpdiensten.

Geen gewonden

De politie meldt aan NU.nl dat er geen gewonden bekend zijn. Alle medewerkers van het bedrijf zijn in veiligheid gebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

De brand gaat gepaard met een grote rookontwikkeling. Enorme zwarte rookwolken worden momenteel door de wind naar het zuiden van Zuid-Holland gedreven.

Luchtalarm

In delen van de gemeente Dordrecht en van het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard is het luchtalarm afgegaan. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden.

Ook de inwoners van de gemeente Moerdijk moeten de ramen en deuren gesloten houden. Geluidswagens waarschuwen de inwoners van Moerdijk.

Ook Rotterdam is in staat van paraatheid. De hulpdiensten van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zijn woensdag bijeengekomen om voorbereidingen te treffen mocht de rookwolk van de brand de Rotterdamse regio binnenkomen.

Rookwolk

Volgens weerinstituut KNMI bevond de bovenste laag van de rookwolk zich omstreeks kwart voor vijf al boven het Groene Hart. ''Daar hangt de wolk op ongeveer 500 meter hoogte", aldus een woordvoerder van het KNMI.

De regionale omroep Omroep Brabant  is uitgeroepen tot rampenzender. Mensen kunnen ook terecht op www.crisis.nl en bellen naar 0800-1351.

Afgesloten

Op last van de hulpdiensten is het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep stilgelegd.

De afslagen naar Moerdijk vanaf de snelweg A17 zijn afgesloten.

Kijkers naar de brand in Moerdijk veroorzaken woensdagmiddag op de A16 een lange file. Omstreeks vijf uur stond het verkeer richting zuiden voor de Moerdijkbrug over 8 kilometer stil. Dat heeft de ANWB gemeld.

Luchtvaart

De brand heeft geen gevolgen voor het luchtvaartverkeer, zegt een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland.

Vliegtuigen die op Schiphol vliegen ondervinden er geen enkele hinder van. Vliegtuigen van en naar het meer nabijgelegen Rotterdam Airport kunnen de rookwolken omzeilen.

Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat zich elk kwartier op de hoogte stellen van de ontwikkelingen rond de brand in Moerdijk. Dat heeft zijn zegsman woensdagavond gemeld.

Aboutaleb wordt elk kwartier gebeld met de actuele stand van zaken over de brand. Leidinggevenden van verschillende diensten van politie, brandweer en Milieudienst Rijnmond (DCMR) worden ook nauwkeurig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

De Rotterdamse hulpdiensten zijn in staat van paraatheid gebracht, zodat ze direct kunnen ingrijpen als dat nodig is. Dit kan zijn als de rookwolk de Rotterdamse regio binnenkomt, of als de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid om hulp vraagt.

Bekijk alle foto's van de brand op NUfoto

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive