
Iraans-Nederlandse ter dood veroordeeld
Dit meldt de Wereldomroep woensdag op gezag van de dochter van de 45-jarige vrouw.
In december 2009 werd Bahrami gearresteerd omdat ze mee zou hebben gedaan aan demonstraties tegen het regime. Ze wordt verdacht van 'oppositionele activiteiten' en drugsbezit.
Bahrami is geboren in Iran en kreeg later de Nederlandse nationaliteit. In december 2009 ging ze op familiebezoek in Iran, waarna ze werd gearresteerd.
Gemarteld
Volgens een mensenrechtenorganisatie in Iran is Bahrami in totale afzondering opgesloten in de Evin-gevangenis bij Teheran. Volgens deze organisatie wordt ze fysiek en geestelijk gemarteld.
Bahrami mag geen bezoek ontvangen en onder toezicht heel soms enkele minuten met haar familie bellen.
Consulaire bijstand
Hoewel de vrouw een Nederlands paspoort heeft, heeft de ambassade in Iran haar geen consulaire bijstand kunnen verlenen. Dat komt volgens de woordvoerder omdat Iran nooit de Nederlandse nationaliteit van vertrokken onderdanen erkent.
Opheldering
Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wil onmiddellijk opheldering van de Iraanse ambassadeur over het lot van Bahrami.
Rosenthal is zeer bezorgd over de situatie van de vrouw. ''Het ministerie en onze ambassade in Teheran blijven aandringen op informatie, de mogelijkheid om haar consulaire bijstand te verlenen en een eerlijke rechtsgang'', aldus de minister in een verklaring. De Iraanse ambassade in Den Haag was niet bereikbaar voor commentaar.
Tot nu toe zijn alle pogingen de vrouw te bezoeken en consulaire bijstand te verlenen, vruchteloos gebleken. De Iraanse overheid weigert dat, omdat ze de Nederlandse identiteit van de van oorsprong Iraanse vrouw niet erkent.
Gevolgen
Het Iran Comité vindt dat de starre houding van de Iraanse overheid niet zonder gevolgen kan blijven.
''Als Iran zelfs het simpele verzoek om onze opgesloten staatsburger te bezoeken stoïcijns weigert, wat is dan nog het nut van het hebben van een ambassadeur in Teheran?'', aldus voorzitter Frank van Dalen.