AMSTERDAM - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft dinsdag de burgemeesters van onder meer Amsterdam, Utrecht en Eindhoven geïnformeerd over de veiligheidssituatie van de koptische kerken in hun gemeenten.

De brief is in aansluiting op de informatie die de NCTb eerder al met de politiekorpsen deelde, aldus een woordvoerder.

De kerken circuleren op internet als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Ook de burgemeesters van Den Haag en Assen zijn geïnformeerd, al worden de koptische kerken binnen hun gemeentegrenzen niet genoemd op de lijst van terreurnetwerk al-Qaeda.

Op deze lijst stond ook de al-Qiddissinkerk in Alexandrië in Egypte, waar zaterdag 22 mensen bij een aanslag om het leven kwamen.

''We vragen de burgemeesters de vinger aan de pols te houden en de ogen open te houden. Ze dienen te weten wat er speelt'', aldus de woordvoerder van de NCTb. Mededelingen over de beveiligingsmaatregelen doet de NCTb niet.

Koptische kerkvieringen

Dinsdag hebben vertegenwoordigers van de vijf kerken contact gehad met de politie over veiligheidsmaatregelen rond de koptische kerstvieringen, aanstaande donderdag. Dit meldde secretaris Magdy Ramzy van de Nederlandse koptisch-orthodoxe kerken.

Volgens hem zullen de kerkgangers zich niet laten belemmeren tijdens de vieringen. In Eindhoven worden donderdagavond 350 tot 400 kopten verwacht.

Volgens een woordvoerster van de politie in Zuidoost-Brabant zijn er dinsdag met de kerkbestuurders afspraken gemaakt over de beveiliging. ''We hebben gesproken over welke maatregelen wij kunnen nemen en wat de kerk zelf kan doen'', zei een politiewoordvoerster.

'Passende maatregelen'

De politie neemt 'passende maatregelen' op het gebied van beveiliging. De politie in Eindhoven heeft geen formele aangifte opgenomen; er is alleen melding gedaan van terreurdreiging.

Volgens pastoor Youssef Rizkalla van de koptische kerk aan de Alpenroosstraat heeft het gesprek met de politie meer vertrouwen gegeven. ''Bij bijzonderheden zullen we als kerkgangers extra opletten'', aldus Rizkalla.