DEN HAAG - De bemanning van het marineschip Hr. Ms. Amsterdam is zondag begonnen met haar werkzaamheden bij Ivoorkust. Dat heeft het ministerie van Defensie in Den Haag bekendgemaakt.

Zo wordt de Franse helikoptercarrier Tonnerre voorzien van voorraden zoals voeding, noodrantsoen, medische hulpmiddelen, munitie, wapens en brandstof.

Het Nederlandse bevoorradingsschip heeft de afgelopen vier maanden meegedaan met de bestrijding van piraterij bij Somalië aan de andere kant van Afrika.

Het schip onderbrak voor de kerst de terugreis naar Nederland na een verzoek van de Franse regering om snel steun te verlenen bij het West-Afrikaanse land. Daar is het al weken onrustig, omdat president Gbagbo na zijn verkiezingsverlies weigert op te stappen.

De Tonnerre ondersteunt de VN- en Franse troepen op het vasteland en kan zonodig burgers van de Europese Unie evacueren. Ook de 167 meter lange Amsterdam kan daarbij helpen als de Fransen dat willen.

In de buurt

Omdat het Nederlandse schip min of meer in de buurt was, kon dat het snelst de Fransen bevoorraden. Goederen werden onder meer in Malaga in Spanje aan boord geladen. Ook een vliegtuig van de luchtmacht bracht spullen over.

In de Spaanse enclave Céuta in Noord-Afrika laadde het bevoorradingsschip extra dieselolie en kreeg het in Dakar nog veel andere noodzakelijke goederen erbij. Ook nam de Amsterdam nog een aantal militairen uit verschillende landen mee naar Ivoorkust.

Tweede helft januari

Het is nog niet duidelijk hoe lang het Nederlandse schip nodig is bij Ivoorkust. Vooralsnog is de planning dat de Amsterdam met zijn 156 bemanningsleden in de tweede helft van januari in Den Helder zal terugkeren, aldus Defensie.

De nieuwjaarsduik die de opvarenden zaterdag van plan waren, is uiteindelijk niet door gegaan. Een half uur voor de traditionele duik waren haaien rond het schip gezien. Na uitstel werd er helemaal van afgezien, vanwege meerdere factoren, aldus Defensie.