DEN HAAG - Op 64 plekken in Nederland luiden durfals zaterdag het nieuwe jaar in met een duik in het koude water. Op de meeste plaatsen in Nederland vindt het evenement om twaalf uur 's middags plaats.

Dat heeft een woordvoerster van organisator Unox zaterdagochtend gemeld. In eerste instantie zou de traditionele nieuwjaarsduik op 81 plekken plaatsvinden. Maar op zeventien plekken moest het evenement worden afgelast vanwege het winterweer.

Het ging vooral om plaatsen in de noordelijke provincies. Het dikke pak ijs op het water vormde een onoverkomelijk beletsel voor de duikers op de afgelaste locaties, of de kans op onderkoeling was volgens de organisatie te groot.

Record aantal locaties

Ondanks het grote aantal afgezegde nieuwjaarsduiken verbreekt Unox toch zijn recordaantal locaties van vorige jaar. Toen kon op 63 plekken het nieuwe jaar met een plons worden ingeluid. In totaal verwacht de organisatie zaterdag zo’n 27.000 mensen.

Op de website Nieuwjaarsduik.nl staat waar de 64 officiële duikplaatsen te vinden zijn. Deelnemers kunnen een kaartje kopen op de locaties. Zij krijgen dan een startnummer en een oranje muts.

Ok van Batenburg

De eerste Nederlandse nieuwjaarsduik vond voor zover bekend plaats in 1959. Ok van Batenburg, die toen het initiatief voor de duik nam, is inmiddels 81 jaar oud. Hij geeft op 1 januari in Scheveningen het startschot voordat de duizenden mensen zich in de koude Noordzee begeven.

Voor zover bij de organisatie bekend, is het evenement tot nu toe drie maal in zijn geheel afgelast omdat het door de vrieskou onverantwoord was om te duiken: in 1963, 1968 en 2007. Dit zou betekenen dat de duik zaterdag voor de 49e maal wordt gehouden.

Haaien

Haaien hebben een nieuwjaarsduik van Nederlandse marinemensen verhinderd bij Ivoorkust. Bemanningsleden van de Hr. Ms. Amsterdam, die daar net is aangekomen, wilden een traditionele duik nemen vanaf het schip maar een half uur voor het startschot werden haaien gesignaleerd.

Een nieuwjaarsduik van militairen op de grote NAVO-basis bij Kandahar in Afghanistan ging wel door.

Het ministerie van Defensie in Den Haag heeft dat zaterdag gemeld. In Kandahar deden ruim tweehonderd militairen mee aan de duik in een geïmproviseerd badje. Ook militairen van coalitiepartners gingen te water.

De Amerikaanse generaal Kendall, de commandant van de basis, nam als eerste een duik. Na afloop werd erwtensoep en rookworst gegeten.

De duik voor de kust van Ivoorkust wordt mogelijk later zaterdag nog gehouden.