RIJSWIJK - De jaarwisseling heeft aan twee jongeren het leven gekost. In Harderwijk overleed een 13-jarige jongen aan verwondingen die hij opliep toen een vuurwerkbom ontplofte.

Onbekenden staken het object af terwijl de jongen toekeek. De politie vermoedt dat het onderzoek nog zeker enige dagen gaat duren.

Het stuk illegaal vuurwerk dat in de nacht van oud en nieuw een 13-jarige jongen fataal werd, is ''in familiekring’’ afgestoken. Een woordvoerder van de politie heeft dat zaterdag gezegd. Wie het stuk vuurwerk heeft afgestoken is nog onbekend.

De jongen uit Utrecht was met zijn ouders, zijn tweelingbroer en kennissen van de ouders op een camping in Harderwijk toen het ongeval gebeurde.

De politie is in de nacht van vrijdag op zaterdag al begonnen met het verhoren van mogelijke betrokkenen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Vuurwerkbom

Een 17-jarige jongen uit het Groningse Tolbert overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de verwondingen die hij opliep toen een vuurwerkbom ontplofte.

De politie maakte zaterdag bekend dat het ging om een zelfgemaakte vuurwerkbom die de jongen zelf tot ontploffing bracht. De politie onderzoekt nog of het slachtoffer het projectiel van iemand heeft gekregen of gekocht.

In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg werd een man neergestoken en overreden door een auto. Hij raakte zeer ernstig gewond. De politie heeft een onderzoek ingesteld en vier personen aangehouden.

Den Haag

In Den Haag raakten bij twee incidenten vier agenten gewond. Twee politiemannen moesten met ernstig been- en hoofdletsel in het ziekenhuis worden behandeld nadat ze met vuurwerk waren belaagd.

Bij een ander incident raakten twee agenten gewond nadat ze met een stoel waren geslagen. Ook zij moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor hoofd- en gebitsletsel.

In totaal werden 73 mensen aangehouden voor vergrijpen als vernieling, brandstichting, mishandeling en openlijk geweld. Het is de bedoeling dat op de raddraaiers supersnelrecht wordt toegepast.

Geen meldingen Amsterdam

Vanuit Amsterdam kwamen zaterdagochtend geen meldingen binnen over gewonden. Voor zover zaterdagochtend was na te gaan, verliep de jaarwisseling in de hoofdstad met minder grote problemen dan in Den Haag en Rotterdam. In de laatste steden moest de mobiele eenheid (ME) optreden.

In alle drie de grote steden werden tientallen mensen aangehouden omdat zij zich veelal onder invloed van alcohol misdroegen, overlast veroorzaakten of zich schuldig maakten aan gewelddadig gedrag. Zowel in Amsterdam als Rotterdam ging het om meer dan honderd personen.

In Den Haag werden volgens voorlopige gegevens veertig auto’s in de brand gestoken, meer dan vorig jaar toen er ruim twintig in auto’s door brand werden verwoest.

Burgemeesters

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam typeerde het verloop van de jaarwisseling in de stad als ''goed, gemoedelijk en feestelijk’’. In Rotterdam spraken burgemeester Ahmed Aboutaleb en korpschef Frank Paauw van een ''drukke maar beheersbare nacht’’.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zei dat de incidenten in bepaalde delen van de stad niet exemplarisch waren voor de rest van de stad. In een groot aantal wijken waar in het verleden veel rumoer was, zoals Loosduinen, Scheveningen en Escamp, verliep de viering dit jaar zonder problemen.

Verwondingen

Diverse jongeren elders in het land liepen verwondingen op bij het afsteken van vuurwerk. In Brielle raakte een 15-jarig meisje gewond door een explosie, die werd veroorzaakt door vuurwerk. Ze kreeg glasscherven in haar gezicht.

In Venray raakte een kind gewond bij het afsteken van vuurwerk. Nadere bijzonderheden daarover zijn nog niet bekend. In Emmen is een persoon met onbekend letsel naar het ziekenhuis afgevoerd, nadat een vuurpijl een woning binnen was gevolgen.

Mist

In veel provincies zorgde mist tijdens de jaarwisseling voor enige overlast. In onder meer Zeeland, delen van Brabant, Oost-Nederland en Utrecht was er soms sprake van dichte mist.

Ook de vuurwerkbranche had daar onder te lijden. Handelaren verkochten door de mist minder vuurwerk dan gebruikelijk.

Culemborg

Burgemeester Roland van Schelven van Culemborg is tevreden over het verloop van de jaarwisseling in zijn gemeente. De burgemeester sprak daarom zaterdag zijn waardering uit naar alle inwoners van Culemborg.

De vorige jaarwisseling liep flink uit de hand in Culemborg toen groepen Molukse en Marokkaanse jongeren elkaar te lijf gingen. In de wijk Terweijde was het vervolgens dagenlang onrustig. De mobiele eenheid patrouilleerde er om de rust te bewaren.

Bekijk lezersfoto's van de jaarwisseling op NUfoto

Bekijk de reacties over de jaarwisseling op NUlive