AMERSFOORT - Het merendeel van de twaalf Somalische mannen die op kerstavond werden gearresteerd wegens betrokkenheid bij terrorisme, wil aangifte doen van afpersing.

Ze zeggen concrete aanwijzingen te hebben dat een afperser de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op het verkeerde been heeft gezet.

Dat hebben de advocaten van de Somaliërs, Marjolein Dikkerboom en Michael Ruperti donderdag gemeld.

De vermeende afperser zou succesvolle Somaliërs onder druk zetten om hem geld te betalen. ''Deden ze dat niet, dan zou hij diverse overheidsdiensten berichten dat deze Somaliërs banden hebben met een terreurorganisatie'', aldus Dikkerboom.

 Informatie

''De aangifte zal met concrete informatie worden ondersteund. Cliënten hopen dat de AIVD en de Nationale Recherche de aangifte van afpersing grondig zal onderzoeken.''

De ex-verdachten denken ook dat iemand binnen de AIVD aan De Telegraaf heeft verteld dat zij een aanslag hadden willen plegen op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Ze willen dat daar onderzoek naar wordt gedaan en dat er maatregelen getroffen worden tegen de persoon die dat heeft gedaan.

Herkennen

Zowel de AIVD als het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft direct gezegd dat de informatie uit De Telegraaf niet klopte en dat het doelwit van de gevreesde aanslag nooit bekend is geworden.

Volgens de advocaten hebben de Somalische ex-verdachten er begrip voor dat informatie over mogelijke dreigende aanslagen zeer serieus genomen moet worden, maar snappen zij niet waarom zij zijn gearresteerd.

De AIVD had de namen van vier personen doorgegeven aan het OM, maar er zijn uiteindelijk twaalf Somaliërs opgepakt. De andere acht zouden ook zijn gearresteerd omdat het voor het arrestatieteam moeilijk zou zijn om de gezochte personen te herkennen, aldus Dikkerboom.

Beschadigd

De mannen spreken dit tegen. ''De verdachten zijn immers op verschillende locaties opgepakt'', meldt de raadsvrouw. ''Een aantal is zelfs in een auto op een kennelijk daartoe afgesloten snelweg gearresteerd. Zij hebben hun arrestatie als een gedegen voorbereide actie ervaren.''

Omdat de mannen zich ''emotioneel beschadigd en in hun eer en goede naam aangetast'' voelen, zullen ze een forse vergoeding eisen voor de zowel materiële als emotionele schade.